ΤΟΠΟΙ

Ο Παρθενώνας του… Νάσβιλ

Ένα πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα, βρίσκεται στην πόλη του Νάσβιλ, στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα μέσα σε αυτόν υπάρχει και αντίγραφο του αγάλματος της θεάς Αθηνάς. Γιατί όμως έγινε εκεί;

Το Νάσβιλ στα τέλη του 19ου αιώνα, θεωρείτο η πόλη της διανόησης και της κουλτούρας. Ήταν η πρώτη, στον αμερικανικό Νότο, που είχε δημιουργήσει ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και ήταν η έδρα για αρκετά πανεπιστήμια και κολέγια. Όχι άδικα, είχε κερδίσει το παρατσούκλι η «Αθήνα του Νότου».

Αλλά Αθήνα χωρίς Παρθενώνα, δεν γίνεται… Έτσι, όταν ανακοινώθηκε ότι στο Νάσβιλ θα γινόταν η έκθεση για τα 100 χρόνια της Ένωσης των Πολιτειών, το 1897, ένα από τα κτίρια που θα στέγαζαν τα εκθέματα, ήταν και αυτό που της έλειπε. Ο Παρθενώνας!

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, τα κτίρια κατεδαφίστηκαν, όμως οι πολίτες διαφώνησαν με την καταδάφιση του Παρθενώνα. Οι τοπικές Αρχές, δεν τους χάλασαν το χατίρι και το κτίριο, που ήταν φτιαγμένο από γύψο, τούβλα και ξύλο, παρέμεινε στη θέση του και άντεξε για 20 χρόνια.

Επειδή η δομή του είχε φθαρεί από τη βροχή και κινδύνευε να πέσει, κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε στα ίδια θεμέλια με μπετόν. Ο νέος Παρθενώνας άνοιξε για το κοινό το 1931 και, πλέον, λειτουργεί ως μουσείο τέχνης. Βρίσκεται στο κέντρο του Πάρκου της Εκατονταετηρίδας (Centennial Park), που πήρε το όνομα του από την αξέχαστη, για το Νάσβιλ, έκθεση.

Και οι Αμερικανοί δεν έμειναν εκεί. Το 1990, χτίστηκε στο εσωτερικό του Παρθενώνα ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αθηνάς. Το τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα που έφτιαξε ο Φειδίας, δεν βρέθηκε ποτέ, όμως στο Νάσβιλ, βρήκαν αντίγραφα και έφτιαξαν την Αθηνά, απο γύψο, τσιμέντο και φάιμπεργκλας.

Στη δεξιά παλάμη της κρατά τη Νίκη και στο αριστερό την ασπίδα της. Για να δώσουν, μάλιστα, και την αίσθηση του χρυσελεφάντινου στο άγαλμα, το οποίο έχει ύψος 13 μέτρα, χρησιμοποίησαν 8 κιλά φύλλα χρυσού για να το καλύψουν!

parthenon10

parthenon2

parthenon3

parthenon8

parthenon9

parthenon6

parthenon7

parthenon

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet και Wikipedia)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.