ΕΡΕΥΝΑ

Τα δέντρα έχουν το δικό τους Διαδίκτυο!

Μια τρελή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δέντρα έχουν δικό τους, ζωντανό κώδικα επικοινωνίας, σαν το…  Διαδίκτυο!

Από το 1999, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, ξεκίνησαν ένα πείραμα για να δουν πώς τα δέντρα θα χειριστούν τις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, τις οποίες οι ανθρώπινες δραστηριότητες απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Αυτό που διαπίστωσαν τους άφησε έκπληκτους. Τα δέντρα ανταλλάσσουν άνθρακα το ένα με το άλλο, ακόμη και όταν δεν βρίσκονται κοντά! Αυτό το… πράσινο Διαδίκτυο, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αλληλοεπιδράσεις ενός δάσους.

dentro

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έκαναν υποκαπνισμό με ένα συγκεκριμένο τύπο άνθρακα, άνθρακα-13, πέντε έλατα τα οποία έβαλαν σε κουβούκλιο, για να παρακολουθούν τον κορμό και τις ρίζες τους. Ωστόσο, όταν πήγαν για να μετρήσουν τι ποσότητα άνθρακα-13 είχε μπει μέσα στα συγκεκριμένα δέντρα, βρήκαν την ουσία στις ρίζες των γύρω δέντρων, ακόμα και αν αυτά που δεν ήταν έλατα!

Μη πιστεύοντας αυτό που είδαν, έψαξαν και τα γύρω δέντρα, διαπιστώνοντας πως ο άνθρακας -13, δεν ήταν στα φύλλα κανενός, αλλά μόνο στις ρίζες. Πράγμα που σημαίνει πως η διοχέτευση του, από τα έλατα, έγινε μέσα από τις ρίζες, δηλαδή με ένα υπόγειο δίκτυο επικοινωνίας!

dentro1

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη για την ανακάλυψή τους, και τώρα ήρθε η ώρα για περισσότερη έρευνα. Θέλουν να ξέρουν αν τα ισχυρά δέντρα πέρασαν τον άνθρακα σε ασθενέστερα, ή το αντίστροφο. Και, ακόμα, Θα μπορούσαν τα δέντρα να συνεργαστούν, για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ενός δάσους σε μια καταστροφή;

(με πληροφορίες και εικόνες από Inhabitat)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.