ΤΟΠΟΙ

Η πόλη με τις σπηλιές που ακόμα κατοικούνται!

Στην νότια Ιταλία υπάρχει μια αρχαία πόλη γεμάτη σπηλιές στους βράχους, οι οποίες ακόμα αποτελούν τα σπίτια για πολλούς κατοίκους.

Η Σάσι ντι Ματέρα (Sassi di Matera) βρίσκεται σε μια βραχώδη χαράδρα, που δημιουργήθηκε από ένα ποτάμι, το οποίο έχει, τώρα, ξεραθεί. Στους βράχους αυτούς οι κάτοικοι έσκαψαν τις σπηλιές τους δημιουργώντας τον πρώτο οικισμό της Ιταλίας, καθώς χρονολογούνται στην παλαιολιθική εποχή περίπου 9.000 χρόνια, πριν.

Οι σπηλιές αυτές ήταν μόνιμη κατοικία, για όσους ζούσαν εκεί, μέχρι πρόσφατα, τη δεκαετία του 1950. Οι σπηλιές είχαν αυξηθεί, καθώς ο πληθυσμός μεγάλωνε και ελάχιστα σπίτια είχαν χτιστεί. Αλλά και πάλι, πίσω από τις προσόψεις υπήρχαν σπηλιές.

Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, η Ματέρα ήταν μία από τις φτωχότερες περιοχές στην Ιταλία. Δεν υπήρχε νερό, αποχέτευση ή ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε βασικά αγαθά, και η τυπική διατροφή των κατοίκων ήταν ψωμί, λάδι, όσπρια και λαχανικά. Μεγάλες οικογένειες ζούσαν μαζί με τα ζώα τους, και σε αυτές τις ανθυγιεινές συνθήκες, οι ασθένειες ήταν ανεξέλεγκτες, με πρώτη την ελονοσία.

Η ακραία φτώχεια αυτών των ανθρώπων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι που είχε γίνει τόπος εξορίας αντιφρονούντων, περιγράφεται στο βιβλίο και την κινηματογραφική ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι».

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να μετακινήσει τους κατοίκους από τις σπηλιές σε σύγχρονες κατοικίες, αλλά συνάντησε απροθυμία. Τελικά, η μετεγκατάσταση τους έγινε βίαια στη νέα πόλη, η οποία δημιουργήθηκε στην κορυφή του βράχου.

Η τύχη της Ματέρα άλλαξε μετά το 1993, όταν η UNESCO ανακήρυξε την περιοχή σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ακολούθησε κύμα τουριστών, με συνέπεια πολλές από τις ετοιμόρροπες σπηλιές να αποκατασταθούν και να μετατραπούν σε άνετα σπίτια, κομψά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

sassi8

sassi1

sassi6

sassi2

sassi12

sassi7

sassi9

sassi10

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.