ΤΟΠΟΙ

Υπόγεια πόλη-λαβύρινθος με 1.200 στοές!

Ένα τεράστιο σύστημα υπόγειων σηράγγων, βρίσκεται κάτω από πόλη της Ιταλίας και περιλαμβάνει εκατοντάδες στοές, μέσα στις οποίες βρίσκονται αποθήκες, πηγάδια, ακόμα και ελαιοτριβείο!

Ο λαβύρινθος αυτός βρίσκεται στο Ορβιέτο (Orvieto), στην νοτιοδυτική Ούμπρια, στην κεντρική Ιταλία. Η πόλη είχε χτιστεί από τους Ετρούσκους στην κορυφή ενός απότομου ηφαιστειακού υψώματος, το οποίο αποτελείται από τόφφο. Εκεί, υπήρχε και ακρόπολη, που είχε χτιστεί τον 9ο π.Χ. αιώνα.

Οι Ρωμαίοι κατάφεραν να την κατακτήσουν το 264 π.Χ. μετά από διετή πολιορκία, καθώς οι κάτοικοι είχαν τα εφόδια τους μέσα στις εκατοντάδες υπόγειες στοές, που έμεναν κρυφές για αιώνες. Αποκαλύφθηκαν, τυχαία, το 1970 μετά από μια κατολίσθηση.

Σπηλαιολόγοι και αρχαιολόγοι, έμειναν άναυδοι από αυτό που βρήκαν κάτω από τη γη. Στοές, φρεάτια, σκάλες, λατομεία, κελάρια, απρόσμενη περάσματα, πηγάδια, στέρνες για τη συγκέντρωση νερού της βροχής, ακόμα και επάλληλα δωμάτια με πολλά μικρές τετράγωνες κόγχες για φωλιές περιστεριών!

Πολλά από τα σπίτια των ευγενών οικογενειών, είχαν αυτό τον υπόγειο κόσμο, ο οποίος είχε σκαλιστεί στον μαλακό βράχο, ως ένα μέσο διαφυγής σε περιόδους πολιορκίας. Οι σήραγγες, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια, οδηγούσαν σε ένα ασφαλές σημείο εξόδου σε κάποια απόσταση μακριά από τα τείχη της πόλης.

Σήμερα, έχουν βρεθεί πάνω από 1.200 στοές κάτω από το Orvieto, από τις οποίες ένα μικρό τμήμα είναι επισκέψιμο. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τη δουλειά τους, χωρίς να αποκλείουν και νέες εκπλήξεις.

Orvieto underground

Umbria Lovers

orvieto4

Roberto Ferrari

Umbria Lovers

Umbria Lovers

orvieto6

Fortherock

orvieto7

Fortherock

Umbria Lovers

Umbria Lovers

(με πληροφορίες από Atlas Obscura / Πρώτη εικόνα Fortherock)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.