ΤΟΠΟΙ

Η πόλη που πουλιέται όπως είναι…

Στη Σικελία μια ολόκληρη πόλη έχει βάλει πωλητήριο στα μεσαιωνικά σπίτια της, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες και, έτσι, να αποτρέψει τη συνεχή μετανάστευση.

Η πόλη Κιάντζι (Gangi) είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, σε μια κατάφυτη κοιλάδα στο κέντρο της Σικελίας, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παλέρμο. Πριν από δύο χρόνια, λίγοι έξω από την Ιταλία είχαν ακούσει γι’ αυτήν. Τώρα άνθρωποι από όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία συναγωνίζονται για ένα κομμάτι της πόλης.

Το Gangi θεωρείται από πολλούς ως ένα από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ιταλία. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα πόλη και μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχε πληθυσμό 16.000. Σήμερα, έχουν μείνει μόνο 7.000 κάτοικοι, καθώς πολλοί προτίμησαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική.

Τα σπίτια τους, που μοιάζουν με κάστρα, εγκαταλείφθηκαν. Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την πόλη, χωρίς να δαπανήσει χρήματα, ο δήμαρχος είχε μια έξυπνη, όπως αποδείχθηκε, ιδέα. Αποφάσισε το 2014 να πουλήσει αυτά τα σπίτια στην τιμή του ενός ευρώ. Και αρκετά παραχωρήθηκαν δωρεάν! Βέβαια, δεν ήταν όλα τόσο αγγελικά πλασμένα…

Ο αγοραστής όφειλε να καταρτίσει σχέδια για την ανακαίνιση του σπιτιού, που έπαιρνε, εντός ενός έτους, και να τα εφαρμόσει μέσα σε τρία χρόνια. Έπρεπε επίσης να αναλαμβάνει τα έξοδα για τη μεταβίβαση της κυριότητας, και να καταβάλει όλες τις απαραίτητες αμοιβές για τις άδειες. Μια γυναίκα από την Αυστραλία ανακάλυψε, πως το σπίτι που πήρε με ένα ευρώ θα της κόστιζε τελικά πάνω από 17.000 δολάρια, πριν ακόμη αρχίσει την ανακαίνιση του!

Παρ ‘όλα αυτά, τα σπίτια πουλήθηκαν πολύ γρήγορα. Από τον Ιούνιο του 2015, υπήρξε μια μακρά λίστα αναμονής, και γινόταν επιλογή των υποψήφιων αγοραστών! «Δεν θέλουμε να έρθουν οι άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή έχουν χρήματα. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι πρόκειται να κάνουν με τα σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία από τη Φλωρεντία πήρε δύο σπίτια δωρεάν, αγόρασε άλλα επτά και τώρα δημιουργεί ένα ξενοδοχείο με 22 σουίτες. Το σύστημα λειτούργησε καλά, και σήμερα ο τουρισμός ανθεί.

gangi

gangi2

gangi3

gangi4

gangi9

gangi10

gangi5

gangi6

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.