ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι σε καταστάσεις άγχους;

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο άγχος, που προκαλείται από την κατάθλιψη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και το στρες κοστίζουν 300 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σε ιατρικά έξοδα και απώλεια παραγωγικότητας.

Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι δείχνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του άγχους πολύ καλύτερα σε σχέση με  άλλους. Ορισμένα άτομα είναι ανθεκτικά, ενώ άλλα πέφτουν σε απόγνωση. Και ο λόγος; Σύμφωνα με νέα μελέτη, όλα παίζονται… στον εγκέφαλο!

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε ποντίκια, όταν τα έβαλαν κάτω από πίεση. Και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που εμφάνιζαν «ανήμπορη συμπεριφορά», είχαν πολύ διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα σε σχέση με εκείνα, που έδειχναν πιο «ανθεκτική συμπεριφορά».

Οι ερευνητές πρόσεξαν περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να παίζουν ρόλο στο στρες που προκαλείται από την κατάθλιψη. Και κοιτάζοντας αυτές τις περιοχές, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers, ανοίγει δρόμους για τον εντοπισμό νέων στόχων για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

stress-ball

Photo Pedro Santiago

Ενα από τα σημαντικά ευρήματα ήταν ότι τα ποντίκια που παρουσίαζαν «ανήμπορη συμπεριφορά» στο στρεσάρισμα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα τα επίπεδα συνολικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή περιλαμβάνεται στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την οργάνωση των σκέψεων και των πράξεών μας, και η οποία εμπλέκεται επίσης στη διάθεση και σε αγχώδεις διαταραχές.

Ακόμη, τα ποντίκια αυτά έδειξαν χαμηλότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε περιοχές ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία των συναισθημάτων και των κινήτρων. Πρόκειται για τομείς, που παίζουν ρόλο στην αμυντική συμπεριφορά, αλλά και αποτελούν κλειδιά για την αντιμετώπιση του άγχους.

Επιπλέον, στα ποντίκια με την «ανήμπορη συμπεριφορά» φωτίστηκε περισσότερο μια περιοχή του εγκεφάλου και αυτή ήταν του υπομέλανα τόπου. Αυτή είναι κάτι σαν το βηματοδότης, δηλαδή ελέγχει τον ρυθμό του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η εν λόγω περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο στο στρες που προκαλείται από την κατάθλιψη.

(με πληροφορίες από Science Daily / Πρώτη εικόνα Bernard Goldbach)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.