ΤΟΠΟΙ

Το «βυθισμένο παλάτι» της Κωνσταντινούπολης

Σαν ένα παλάτι που βρίσκεται κάτω από τη γη μοιάζει το υδραγωγείο, που χτίστηκε επί Ιουστινιανού και μετά από εκατοντάδες χρόνια, έγινε ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία αυτού του σπουδαίου έργου, ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εκατοντάδες υπόγειες δεξαμενές νερού χτίστηκαν, κάτω από δρόμους και σπίτια, με ωραιότερη όλων, την Βασιλική Κινστέρνα. Αυτή η εντυπωσιακή κατασκευή, έχει περισσότερες από τριακόσιες στήλες, οι οποίες καταλήγουν σε κορινθιακά ή δωρικά κιονόκρανα, φαίνεται σαν ένα «υπόγειο παλάτι».

Η δεξαμενή χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, το 532, για να καλύψει τις ανάγκες σε νερό του Μεγάλου Παλατιού και των παρακείμενων κτιρίων. Είχε μήκος 140 μέτρα και πλάτος 70, με χωρητικότητα αποθήκευσης 100.000 τόνων νερού.

Το ταβάνι στηρίζεται από ένα «δάσος» με 336 μαρμάρινους κίονες, ο καθένας 9 μέτρα ύψος, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε ακριβείς γραμμές. Πολλές από αυτές τις στήλες είχαν διασωθεί από ερείπια παλαιότερων κτιρίων, και είχαν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη από διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό θέαμα είναι δύο γιγαντιαία κεφάλια της Μέδουσας, που χρησιμοποιούνται κάτω από τις δύο στήλες στο βορειοδυτικό άκρο της δεξαμενής. Η παράξενη θέση των κεφαλιών και το μυστήριο της προέλευσης τους, προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ίσως, να μην υπάρχει κάποιο μυστήριο, αλλά τα κεφάλια να τοποθετήθηκαν έτσι, γιατί παρείχαν καλύτερη στήριξη στις κολώνες.

Όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1453, αυτοί δημιούργησαν δικές τους εγκαταστάσεις νερού στην πόλη. Η Βασιλική Κινστέρνα έκλεισε και ξεχάστηκε. Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, όταν ο Ολλανδός μελετητής Πέτρους Γκίλιους (Petrus Gyllius), ο οποίος έκανε έρευνες για βυζαντινές αρχαιότητες, άκουσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής κοντά στην Αγία Σοφία, έβγαζαν κουβάδες με νερό από το υπόγειο τους.

Ο Gyllius κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στη δεξαμενή μέσα από το υπόγειο ενός σπιτιού, αλλά οι Οθωμανοί δεν την αντιμετώπισαν με σεβασμό και την μετέτρεψε σε χωματερή.

Μόλις, το 1985, άρχισαν εργασίες αποκατάστασης της δεξαμενής, κατά τη διάρκεια των οποίων απομακρύνθηκαν περίπου 50.000 τόνοι λάσπης. Η δεξαμενή άνοιξε για το κοινό το 1987.

Basilica Cistern

Basilica Cistern1

Basilica Cistern3

Basilica Cistern4

Basilica Cistern5

Basilica Cistern8

Basilica Cistern9

Basilica Cistern6

Basilica Cistern7
(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s