ΕΡΕΥΝΑ

Το μυστικό ενός ιταλικού χωριού με τους 300 αιωνόβιους

Σε ένα ιταλικό χωριό, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε θάλασσα και βουνά, ζει μια ομάδα συνταξιούχων, κάπου 300, άνδρες και γυναίκες, που είναι ήδη 100 ετών και πλέον! Οι επιστήμονες τους εντόπισαν και πήραν ειδική άδεια, για να «ξεκλειδώσουν» το μυστικό της μακροζωϊας. Και μάλλον, το βρήκαν!

Πρόκειται για το παραθαλάσσιο χωριό Ατσαρόλι (Acciaroli), το οποίο βρίσκεται κοντά στο θέρετρο του Σαλέρνο. Οι 300 αιωνόβιοι όχι μόνο έχουν εκπλήξει τους ειδικούς με την μακροζωϊα τους, αλλά δεν πάσχουν ούτε από ασθένειες της καρδιάς ούτε από Αλτσχάιμερ!

acciaroli1

Photo Fiore S. Barbato

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, κέντρισαν το ενδιαφέρον Αμερικανών και Ιταλών επιστημόνων, οι οποίοι έλαβαν άδεια (και είναι η πρώτη φορά), για να εξετάσουν τον πληθυσμό.

Πιστεύεται ότι ανάμεσα στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για τη μεγάλη διάρκεια της ζωής τους αλλά και για τα χαμηλά ποσοστά ασθενειών, είναι η μεσογειακή διατροφή.

acciaroli2

Photo Fiore S. Barbato

Ομως, ένα είναι το μυστικό της δίαιτάς τους και το ανακάλυψαν οι ερευνητές. Πρόκειται για μία διατροφή πλούσια σε… δεντρολίβανο!

Αυτό ανακοίνωσαν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του πανεπιστημίου της Ρώμης, οι οποίοι διεξάγουν τη μελέτη, που στηρίζεται εν μέρει σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ακόμη ότι ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί την μακροζωία στο ιταλικό χωριό, είναι η θέση του: οι ντόπιοι μπορούν και να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να έχουν μία καλή διαδρομή πεζοπορίας μέσα στα βουνά.

Rosemary

Photo Andy / Andrew Fogg

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων Αλαν Μάιζελ (Alan Maisel) δήλωσε ότι θα εξετάσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των «300», ενώ θα μοιράσουν ερωτηματολόγια και θα λάβουν δείγματα αίματος. Επίσης, προβλέπονται εξετάσεις του πληθυσμού για μια σειρά από ασθένειες, όπως καρδιακών παθήσεων, Αλτσχάιμερ, νόσων των νεφρών, καρκίνων, μεταβολισμού κ.α.

Η έρευνα είναι μακροχρόνια και στόχος των ερευνητών είναι να μάθουν γιατί αυτοί οι άνθρωποι ζουν τόσα πολλά χρόνια.

(με πληροφορίες από Daily Mail, Mirror και UC San Diego News Center / Πρώτη εικόνα enzo cirillo)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.