ΤΟΠΟΙ

Μια πόλη κάτω από την ίδια στέγη!

Κάτω από την ίδια στέγη, σε ένα κτιριακό συγκρότημα, ζουν οι κάτοικοι μιας πόλης στην Αλάσκα, και εκεί βρίσκονται τα πάντα. Από διαμερίσματα για τις οικογένειες, μέχρι μαγαζιά και δημόσιες υπηρεσίες!

Το Γουιτίαρ (Whittier), που πήρε το όνομα του από τον εξερευνητή ποιητή John Greenleaf Whittier το 1915, σήμερα είναι τόπος διαμονής 217 ανθρώπων και αποτελεί δημοφιλές λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια, το καλοκαίρι. Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, την Άνκορετζ (Anchorage), ενώ είναι δημιούργημα του ψυχρού πολέμου.

Το κτίριο στο οποίο ζουν οι κάτοικοι, ονομάζεται Πύργος Μπίγκετς (Begich Towers), και είναι ένα ενιαίο συγκρότημα μέσα στο οποίο, εκτός από τα διαμερίσματα των οικογενειών, υπάρχουν οι δημόσιες υπηρεσίες, ένα αστυνομικό τμήμα, μανάβικο, ιατρεία, εκκλησία, μικρό σούπερ μάρκετ, παιδικός σταθμός, καθώς και ένα πανδοχείο!

Έξω από το Begich Towers, υπάρχει ένα μεγάλο κατάστημα και το σχολείο, πίσω από το κεντρικό κτίριο, το οποίο συνδέεται μέσω σήραγγας, έτσι ώστε τα παιδιά να μην βγαίνουν έξω τον χειμώνα.

Η ιστορία της Whittier, ξεκινά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο στρατός των ΗΠΑ κατασκεύασε μια στρατιωτική βάση, καθώς εκεί βρισκόταν λιμάνι και υπήρχε σύνδεση με σιδηρόδρομο.

Όμως, τα κτίρια που δεσπόζουν σήμερα στην περιοχή χτίστηκαν μετά τον Πόλεμο. Ο πύργος ολοκληρώθηκε το 1957 και λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1953, είχε χτιστεί ένα άλλο μεγάλο κτίριο, το Μπάγκνερ Μπίλντιγνκ (Buckner Building), που ήταν η αρχική μοναδική στέγη των κατοίκων. Και τα δύο χρησιμοποιούνταν από τον στρατό μέχρι το 1960, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν σε πολίτες.

Το 1964, η περιοχή χτυπήθηκε  από ισχυρό σεισμό που προκάλεσε  τσουνάμι 13 μέτρων. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 13 από τους 70 κατοίκους που υπήρχαν τότε, και να καταστραφεί το Buckner Building, που παραμένει άδειο μέχρι σήμερα.

Για να φτάσει κανείς στην Whittier, περνά από ένα τούνελ τεσσάρων χιλιομέτρων με μία λωρίδα κατεύθυνσης, το οποίο κλείνει από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο δρόμος αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται άνοδος ή κάθοδος, ανά 30 λεπτά.

Το καλοκαίρι, όμως, η εικόνα αλλάζει καθώς γίνεται πόλος έλξης τουριστών, με κρουαζιερόπλοια, περιπατητές, κυνηγούς, αλλά και φωτογράφους που απαθανατίζουν τα μοναδικά τοπία.

whittier

whittier2

whittier3

whittier4

whittier5

whittier6

whittier7

Whittier8

whittier9

Whittier10
(με πληροφορίες και εικόνες από Mirror και Wikipedia)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.