ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ο σκύλος σας αναστενάζει;

Μπορεί να δείτε τον σκύλο σας να ξαπλώνει, με το κεφάλι του να ακουμπάει στα μπροστινά του πόδια και να αφήνει έναν αναστεναγμό. Είναι λυπημένος; Μήπως «γεμάτος»; ΄Η απογοητευμένος από τη ζωή του;

Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από τους παραπάνω λόγους, δηλώνει το American Kennel Club, αλλά κι αυτό εξαρτάται από το περιβάλλον, σύμφωνα με το Mother Nature Network, που έκανε την έρευνά του.

Οταν ο αναστεναγμός συνδυάζεται με μισόκλειστα μάτια, επικοινωνεί την ευχαρίστησή του, επισημαίνεται. Αντιθέτως με ορθάνοιχτα μάτια, δείχνει μια απογοήτευση, πιθανόν του στυλ «υποθέτω δεν θα παίξεις μαζί μου».

dogm

Ο ειδικός Στάνλεϊ Κόρεν (Ph.D) έχει γράψει σε βιβλίο του ότι ο αναστεναγμός ενός σκύλου είναι «ένα συναισθηματικό σήμα που δείχνει το τέλος μιας ενέργειας».

Από την πλευρά της, η εκπαιδεύτρια σκύλων Πατ Ενγκελ (Pat Engel) επισημαίνει ότι οι αναστεναγμοί φαίνεται να σηματοδοτούν μια «φυσιολογική μετάβαση σε μια βαθύτερη κατάσταση χαλάρωσης».

Ομως, αν βλέπετε τον σκύλο σας να αναστενάζει ή να χασμουριέται ή να κάνει άλλους θορύβους σε υπερβολικό βαθμό, τότε χρειάζεται μία επίσκεψη στον κτηνίατρο, γιατί μπορεί να αποτελεί θέμα υγείας.

dog-l

Επίσης, η εκπαιδεύτρια σκύλων Τζόντι Επστάιν (Jody Epstein) τονίζει πως αν το σώμα του σκύλου μας είναι χαλαρό, με τα αυτάκια του ελαφρώς κατεβασμένα και το κεφάλι του κάτω, σε αυτό δηλαδή που θα λέγαμε «στάση ύπνου», και με την προϋπόθεση ότι έχει καλή υγεία, τότε ο αναστεναγμός που αφήνει, δείχνει χαλάρωση.

Μια άλλη εκπαιδεύτρια σκύλων, η Κατένα Τζόουνς αναφέρει ότι μερικές φυλές σκύλων έχουν την τάση να κάνουν περισσότερο ή διαφορετικούς ήχους σε σχέση με άλλες ράτσες. «Κοιτάξτε το πλαίσιο των καταστάσεων μέσα στις οποίες ο σκύλος σας αναστενάζει, συμβουλεύει, τονίζοντας ότι οι τετράποδοι πιστοί φίλοι μας μπορεί να εννοούν διαφορετικά πράγματα ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

(με πληροφορίες από Mother Nature Network / Εικόνες από Pixabay)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s