ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Υπόγειο υδραγωγείο έγινε αίθουσα τέχνης!

Θαμμένο κάτω από ένα λόφο στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ένα παλιό υδραγωγείο, για το οποίο βρέθηκε νέα χρήση. Μετατράπηκε σε εκθεσιακό χώρο για έργα τέχνης!

Το Κίρστερνερν (Cisternerne), που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσα της Δανίας, στο πάρκο Σοντερμάρκεν (Søndermarken), κάποτε ήταν μια τεράστια δεξαμενή νερού, με χωρητικότητα 16 εκατομμυρίων λίτρων νερού για τους κατοίκους της Κοπεγχάγης.

Πριν την κατασκευή του, κατά τον 19ο αιώνα, είχαν εμφανισθεί προβλήματα ρύπανσης, ενώ η πόλη αυξανόταν σε ύψος και ήταν δύσκολο το νερό να φτάνει στους επάνω ορόφους. Έτσι, αποφασίσθηκε η δημιουργία του υδραγωγείου σε έναν λόφο, στο Φρεντερίξμπεργκ (Frederiksberg), το 1856.

Η δεξαμενή ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, αλλά ήταν ανοιχτή. Το 1889 την σκέπασαν με τσιμέντο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης. Το υδραγωγείο έπαψε να λειτουργεί για πόσιμο νερό το 1933, αλλά δεν είχε αποξηρανθεί έως το 1981.

Το 1996, όταν η Κοπεγχάγη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μετά από κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του Δήμου του Frederiksberg και του ιδιοκτήτη μιας γκαλερί η υπόγεια δεξαμενή νερού άρχισε να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Από τότε, στο υδραγωγείο γίνονται εκθέσεις τέχνης και διάφορες εκδηλώσεις.

Η δεξαμενή έχει εμβαδόν 4.320 τετραγωνικών μέτρων. Η οροφή της έχει 4,2 μέτρα ύψος, από την οποία κρέμονται σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που σχηματίσθηκαν από τη συσσώρευση αλάτων για πάνω από εκατό χρόνια, όταν ο χώρος ήταν γεμάτος με νερό.

cisternerne

cisternerne1

cisternerne3

cisternerne6

cisternerne7

cisternerne8

cisternerne5

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.