ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Δώδεκα απίστευτα σκαθάρια

Τα σκαθάρια αποτελούν το 40% όλων των γνωστών ειδών εντόμων και αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της ζωής στη Γη!

Το Mother Nature Network έκανε ένα αφιέρωμα στον παράξενο και, μερικές φορές, όμορφο κόσμο των σκαθαριών.

Ladybird

Photo rjp

Πασχαλίτσα ή κοκκινέλη: Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά και τρέφεται με βλαβερά έντομα που απειλούν κήπους, περιβόλια και καλλιέργειες. Για αυτό και θεωρείται ωφέλιμη για τους γεωργούς.

Cockchafer

Photo Adrian Carey

Μηλολόνθη: Αναγνωρίζεται εύκολα από τα διακριτικά «φύλλα» που προεξέχουν από τις κεραίες. Είναι εχθρός των καλλιεργειών, αλλά αντιμετωπίστηκε με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

voupristides

Photo Brian Adler

Βουπρηστίδες: Θεωρούνται από τα πιο όμορφα κολεόπτερα στον κόσμο, καθώς πολλά είδη τους διαθέτουν χρώματα που λάμπουν όπως τα κοσμήματα.

Colorado-potato-beetle

Photo Anton Vakulenko

Δορυφόρος πατάτας: Τα ζωηρά σχέδια και τα κιτρινοπορτοκαλιά χρώματα προσδίδουν στο σκαθάρι εντυπωσιακή εμφάνιση. Ωστόσο, είναι ένας από τους διαβόητους εχθρούς της πατάτας και σχεδόν όλα τα εντομοκτόνα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά εναντίον του.

Giraffe weevils

Photo Frank Vassen

Κάνθαρος καμηλοπάρδαλη: Σκαθάρι ενδημικό στη Μαδαγασκάρη. Πήρε το όνομά του από την καμηλοπάρδαλη λόγω του εκτεταμένου λαιμού του. Εξελίχθηκε έτσι για να είναι ετοιμοπόλεμο και να οικοδομεί περίτεχνες φωλιές.

Golden-tortoise-beetle

Photo Katja Schulz

Σκαθάρι χρυσή χελώνα: Το μεταλλικό χρυσό χρώμα κάνει αυτό το σκαθάρι όμορφο. Υπάρχουν δύο είδη του, διαφορετικά μεταξύ τους: το ένα, που ονομάζεται επιστημονικά Aspidimorpha sanctaecrucis, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ασία, και το άλλο, με το όνομα Charidotella sexpunctata, ζει σε όλη την Αμερική.

Tiger-beetle

Photo conifer

Σκαθάρια τίγρης: Είναι μια οικογένεια που περιλαμβάνει περίπου 2.600 έντομα. Διακρίνονται για τα μεγάλα τους μάτια και τα ψιλόλιγνα πόδια τους, που τα επιτρέπουν να τρέχουν απίστευτα γρήγορα.

Namib-desert-beetle

Photo Jochen Bihn

Σκαθάρι της Ναμίμπ: Αυτό το είδος είναι αξιοσημείωτο για τον συναρπαστικό τρόπο που επιβιώνει σε μία από τις πιο άνυδρες περιοχές του κόσμου, την έρημο Ναμίμπ: Στηλώνει το σώμα του σε γωνία 45 μοιρών, για να συλλέξει το νερό από την πρωινή ομίχλη.

Flower-chafer

Photo Jean-Raphaël Guillaumin

Σκαθάρια λουλουδιών: Υπάρχουν 4.000 είδη, πολλά από τα οποία δεν έχουν περιγραφεί. Πρόκειται για σκαθάρια σκαραβαίους, που τρέφονται με γύρη και νέκταρ. Αλλα είδη τους έχουν όρεξη για φρούτα.

Longhorn-beetle

Photo Bernard DUPONT

Κεραμβυκίδες: Σκαθάρια με… κέρατα! Η οικογένειά τους αριθμεί 26.000 είδη και χαρακτηρίζονται από τις εξαιρετικά μεγάλες κεραίες τους. Οι προνύμφες τους μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε δέντρα ή σε ξύλινες εγκαταστάσεις.

Stag-beetle

Photo Tam Tam

Ελαφοκάνθαρος: Ο ελαφοκάνθαρος είναι το πιο αναγνωρίσιμο μέλος της οικογένειας των Λουκανίδων, που αριθμεί 1.200 είδη. Χαρακτηρίζεται από τις γνάθους που μοιάζουν με τανάλια και τις χρησιμοποιούν κυρίως σε καυγάδες για την κατάκτηση ενός θηλυκού.

Dogbane-beetle

Photo Ilona L

Σκαθάρι απόκυνου: Ζει στην ανατολική βόρεια Αμερικής, διαθέτει λαμπερά μεταλλικά χρώματα και ψάχνει για τροφή στο δηλητηριώδες φυτό απόκυνο, εξού και η ονομασία του.

(Πρώτη εικόνα Frank Vassen)

Advertisements

Κατηγορίες:ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Tagged as:

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s