ΤΟΠΟΙ

Το μικρότερο και άγνωστο βασίλειο στον κόσμο!

Και όμως υπάρχει. Με όλες τις σφραγίδες και τις περγαμηνές από τον  19ο αιώνα! Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησί, μια ανάσα από την Ιταλία.

Το «βασίλειο» λέγεται Ταβολάρα (Tavolara) και σε αυτό ζουν 11 κάτοικοι και 100 κατσίκες! Βασιλιάς είναι ο Αντόνιο Μπερτολεόνι (Antonio Bertoleoni) ή Τονίνο, που έχει και την ταβέρνα του νησιού, για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τα θαλασσινά που ψαρεύει.

Το νησάκι βρίσκεται νότια της Σαρδηνίας και περιβάλλεται από βαθυγάλανη θάλασσα, ενώ στο κέντρο δεσπόζει ένα βουνό. Δεν υπάρχουν δρόμοι ή ξενοδοχεία, και η μόνη κατοικήσιμη έκταση είναι μια μικρή λωρίδα στη λευκή άμμο, όπου είναι το σπίτι και η ταβέρνα του «βασιλιά» με τα σορτς και τα πέδιλα. Όπως λέει ο 83χρονος Τονίνο, το μόνο προνόμιο από την βασιλεία του, είναι πως απολαμβάνει δωρεάν γεύματα!

Το «βασίλειο» της Ταβολάρα γιορτάζει την 180η επέτειό του και μάλιστα, προηγείται από την ίδρυση της Ιταλίας 25 χρόνια. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1807 όταν προ-προπάππους του Τονίνο, ο Γκιουζέπε Μπερτολεόνι (Giuseppe Bertoleoni), εγκαταστάθηκε στο ακατοίκητο, τότε, νησί.

Ο Γκιουζέπε περιγράφεται στο βιβλίο της Ταβολάρα, ως «μισός βοσκός και μισός πειρατής», που κατέφυγε εκεί με τις δυο γυναίκες του, καθώς ήταν δίγαμος, και ζητούσε ένα ασφαλές καταφύγιο, από τους συγγενείς που τον κυνηγούσαν. Σύντομα, συνειδητοποίησε ότι με τις γυναίκες του βρισκόταν σ΄ένα παραδεισένιο νησί, το οποίο είχε μάλιστα και ένα σπάνιο είδος αγροκάτσικων με κίτρινα δόντια, από τα φύκια και τις λειχήνες που έτρωγαν.

Η φήμη των αγριοκάτσικων με τα «χρυσά δόντια», εξαπλώθηκε και ο ηγεμόνας της Σαρδηνίας, Κάρλο Αλμπέρτο (Carlo Alberto), πήγε στο νησί για να κυνηγήσει, το 1836. Οδηγό του στο κυνήγι είχε τον 24χρονο γιο του Γκιουζέπε, τον Πάολο. Όταν ο Κάρλο Αλμπέρτο έφτασε στην Ταβολάρα, συστήθηκε στον Πάολο και του είπε: «Είμαι ο ηγέτης της Σαρδηνίας». Και αυτός του απάντησε: «Είμαι ο Πάολο, ο βασιλιάς της Ταβολάρα»!

Με τα αγριοκάτσικα που σκότωσαν στο κυνήγι, έγινε τρικούβερτο γλέντι για τρεις ημέρες στο σπίτι του Πάολο και ο Κάρλο Αλμπέρτο του είπε: «Πραγματικά είσαι ο βασιλιάς της Ταβολάρα». Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά του έστειλε περγαμηνή με σφραγίδα του Οικού της Σαβοΐας, που πιστοποιούσε τη μοναρχία στο νησί!

Τα επόμενα χρόνια, από την Ταβολάρα πέρασαν και κάποιοι πολιτικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Γαριβάλδης, ένας από τους ιδρυτές της Ιταλίας. Μεσολάβησε, μάλιστα, ώστε ο βασιλιάς της Σαρδηνίας Βιτόριο Εμανουέλ ο Β'(Vittorio Emanuele II) να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τους 33 κατοίκους του νησιού, το 1903! Ακόμη και η βασίλισσα της Βρετανίας Βικτόρια, είχε μια φωτογραφία του νησιού στο Μπάκιγχαμ, με λεζάντα «το μικρότερο βασίλειο του κόσμου». Την φωτογραφία είχε τραβήξει, με εντολή της, ο καπετάνιος ενός πολεμικού πλοίου που περνούσε από εκεί.

tavolara2

Μετά από 126 χρόνια, η εγκατάσταση μιας βάσης του ΝΑΤΟ το 1962, τελείωσε την ανεξαρτησία του «βασιλείου», καθώς το έκρινε εκτός ορίων Ιταλίας και περιόρισε τους κατοίκους του στο ένα τέταρτο του νησιού. Ωστόσο, όπως το Σαν Μαρίνο, η Ταβολάρα δεν έχει προσαρτηθεί επισήμως στη σύγχρονη Ιταλία, καθιστώντας τον Τονίνο τον πέμπτο βασιλιά, σε ένα βασίλειο που αγνοεί ο κόσμος.

«Για μένα,  είναι  προνόμιο μόνο το ότι ζω εδώ» λέει ο Τονίνο και προσθέτει: «Ποιος χρειάζεται ένα στέμμα, όταν έχετε ένα παλάτι;»

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.