ΕΡΕΥΝΑ

Η σοκαριστική επιστήμη της κατάποσης σπαθιών

Οταν βλέπουμε ανθρώπους να καταπίνουν σπαθιά μέχρι και 40 εκατοστά σε διάφορες παραστάσεις, σοκαριζόμαστε και νιώθουμε δέος. Ομως, όλα έχουν μια εξήγηση και η επιστήμη εδώ συγκλονίζει.

Η κατάποση σπαθιού χρονολογείται στην Ινδία πριν από 4.000 χρόνια και υπολογίζεται -σύμφωνα με την Washington Post- ότι περίπου εκατό άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξασκούν την πρακτική.

«Μερικά ανθρώπινα σώματα είναι φτιαγμένα για κάτι τέτοιο και κάποιοι άλλα όχι», λέει η Ιλίσε Κάρτερ (Ilise S. Carter), επαγγελματίας του είδους.

Μαθαίνοντας την κατάποση του σπαθιού, εξελίσσεται ένα «παιχνίδι» ακούσιου ελέγχου της λειτουργίας του σώματος. Η γυναίκα περιέγραψε τη μαθητεία της ως «βάρβαρη» και χρειάστηκε να «ξοδέψει» δύο χρόνια, για να το κατορθώσει.

Η ιστορία άρχισε πριν περίπου οκτώ χρόνια, όταν επηρεάστηκε από μια ομιλία ενός καλλιτέχνη και συναδέλφου της. Ετσι, αποφάσισε να ξεκινήσει την εκπαίδευση και ένα από τα πρώτα μαθήματα, αποτελέσε η καταστολή των αντανακλαστικών και το άνοιγμα του άνω οισοφαγικού σφιγκτήρα, έναν μυ που λειτουργεί ως «σφραγίδα», για να ανοίξει και να κλείσει τον οισοφάγο.

Στη συνέχεια μετατοπίζει το σώμα της, για να ισιώσει τον οισοφάγο, επιτρέποντας στο σπαθί να περάσει τη στροφή γύρω από την καρδιά. Τέλος, θα πρέπει να ανοίξει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει, για να εισέλθει στο στομάχι.

Για έναν ειδήμονα, ο έλεγχος του άνω σφιγκτήρα θεωρείται κάτι το λογικό. Ωστόσο, ο έλεγχος του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα είναι αυτό που εντυπωσίασε τον γαστρεντερολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Αβραάμ Καν (Abraham Khan).

Οπως εξήγησε, αυτός ανοίγει μόνο όταν το σώμα καταπίνει, και οι λειτουργίες του είναι εντελώς ακούσιες. Ο Καν δεν γνωρίζει πως θα μπορούσε κανείς να ελέγξει τον μυ. Ούτε η Κάρτερ ξέρει πώς γίνεται ακριβώς, πέρα από την έντονη συγκέντρωση.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι στενά συνδεδεμένος με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια πάθηση που κατά την Κάρτερ πλήττει κυρίως όσους το κάνουν χρόνια.

Εάν ο μυς είναι εξασθενημένος, οξύ μπορεί να διαρρεύσει έξω από το στομάχι και να ερεθίσει τις πλευρές του κατώτερου οισοφάγου. Μακροχρόνια, αυτό μπορεί να προκαλέσει «οισοφάγο Barrett», μια κατάσταση στην οποία τα φυσιολογικά οισοφαγικά κύτταρα έχουν αντικατασταθεί με ιστό παρόμοιο με αυτό του εντέρου. Η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του οισοφάγου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν την κατάποση του σπαθιού με καρκίνο του οισοφάγου και οι περισσότεροι θάνατοι φαίνεται να προέρχονται από «στραβοπατήματα» στη διάρκεια παραστάσεων.

(με πληροφορίες από Washington Post)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αφήστε το σχόλιό σας, εάν θέλετε...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s