ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Θαλάσσιο πράσινο σκουλήκι λειτουργεί σαν φυτό και είναι κοινωνικό!

Γνωρίστε το παράξενο θαλάσσιο σκουλήκι, που αποκαλείται «μέντα σως», έχει έντονο πράσινο χρώμα και επιβιώνει με μια απίστευτη μορφή φωτοσύνθεσης, για να τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια! Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι είναι και κοινωνικό!

Η επιστημονική του ονομασία είναι Symsagittifera roscoffensis και απαντάται στα ρηχά νερά παραλιών με άμμο, σε ορισμένες περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού. Το μήκος του φτάνει τα 3 χιλιοστά και τα ενήλικα σκουλήκια μπορούν να ζήσουν εξολοκλήρου από τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία παράγονται από τη φωτοσύνθεση της άλγης, που φιλοξενούν στο σώμα τους.

Στα φύκια, λοιπόν, οφείλουν και το φωτεινό πράσινο χρώμα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιδιαίτερη σχέση: Η άλγη βρίσκει «σπίτι» και το σκουλήκι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά από υποπροϊόντα της φωτοσύνθεσής της. Εξού και τ΄ όνομα «φυτό-ζωο». Οταν υπάρχει παλίρροια στις παραλίες, αυτά τα παράξενα πλάσματα κάνουν ηλιοθεραπεία και μόλις υποχωρήσει η θάλασσα, θάβονται στην άμμο.

Symsagittifera_roscoffensis

Photo Stevie Smith

Ο ασυνήθιστος τρόπος ζωής τους ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας μιας πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings της Βασιλικής Εταιρείας Β. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σκουλήκια αυτά παρουσιάζουν τη λεγόμενη «αυτο-οργάνωση της κοινωνικής συμπεριφοράς».

Με άλλα λόγια, διαπίστωσαν πως είναι κοινωνικά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Μετά από αναπάντεχες παρατηρήσεις και προσομοιώσεις σε υπολογιστή, είδαν ότι δημιουργούν ομάδες-στόλους και μπορούν να κολυμπήσουν σε κυκλικά σχέδια.

Γιατί το κάνουν; Τα στοιχεία έδειξαν πως αυτή η «κοινωνική συμπεριφορά» έχει σχέση με το ύψος του ήλιου, στον οποίο εκθέτουν τη συμβιωτική άλγη τους. Και η αλληλεπίδραση που παρουσιάζουν μεταξύ τους, οδηγεί τελικά στο «χαλί» που μοιάζει με βιοφίλμ, το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει στις αμμώδεις παραλίες του Ατλαντικού.

(με πληροφορίες από Live Science / Πρώτη εικόνα Professor Nigel Franks)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.