ΤΟΠΟΙ

Η μεγαλύτερη πλωτή παραγκούπολη στον κόσμο

Στη Νιγηρία και λίγο έξω από την πολυπληθέστερη πόλη της, το Λάγος, βρίσκεται η μεγαλύτερη πλωτή  παραγκούπολη του κόσμου, πάνω σε μια λιμνοθάλασσα.

Πρόκειται για το Μακόκο (Makoko), που είναι πληγή για την εικόνα της χώρας, καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν σε συνθήκες δραματικές, έχοντας ωστόσο διαμορφώσει τη ζωή τους, πάνω από το νερό. Έχουν τα σπίτια τους, τα σχολεία και τις εκκλησίες τους, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται με το ψάρεμα, την ξυλεία και τη συλλογή άμμου από το βυθό.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, με ορισμένους να μιλούν για 40.000 κατοίκους και άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 300.000. Και αυτό, γιατί στο Λάγος φτάνουν καθημερινά περίπου 2.000 άνθρωποι από άλλες αφρικανικές χώρες, με τους περισσότερους να καταλήγουν στο Makoko.

Η πλωτή φτωχογειτονιά ιδρύθηκε ως ένα ψαροχώρι στα τέλη του 19ου αιώνα, από μετανάστες της φυλής Εγκούν, που μετακινήθηκαν από περιοχές της δυτικής Αφρικής. Καθώς ο πληθυσμός του μεγάλωσε, το Makoko επεκτάθηκε στο νερό. Σήμερα είναι το σπίτι για ανθρώπους από διάφορες φυλές των παραποτάμιων κοινοτήτων, κατά μήκος των ακτών της Νιγηρίας.

Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε αμηχανία μπροστά σε αυτήν την τεράστια παραγκούπολη, που είναι σε κοινή θέα σε ξένους επενδυτές που πηγαίνουν στο Λάγος για δουλειές και χαλάει την εικόνα της μεγαλούπολης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ως πρώτη επιλογή να ισοπεδωθεί το Makoko και να δημιουργηθούν στην περιοχή πολυώροφα κτίρια. Μια λύση, όμως, που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η δεύτερη επιλογή, που θεωρούν καταλληλότερη και οι πολίτες, είναι να γίνουν έργα υποδομής.

makoko9

makoko4

makoko

makoko1

makoko2

makoko3

(με πληροφορίες και εικόνες από Guardian)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.