ΕΡΕΥΝΑ

Οι σκύλοι ονειρεύονται;

Όσοι διαθέτουν κατοικίδια, βλέπουν πολλές φορές τα σκυλιά τους να βγάζουν περίεργες φωνές στον ύπνο τους και να έχουν μικρές συσπάσεις στο σώμα. Τι συμβαίνει; Ονειρεύονται;

Το πιθανότερο είναι πως πράγματι βλέπουν όνειρα και πολλές φορές εφιάλτες, λένε οι επιστήμονες που προσπάθησαν να εξετάσουν τη συμπεριφορά των σκύλων στον ύπνο τους και να δώσουν απαντήσεις.

«Τα σκυλιά κάνουν όνειρα», υποστηρίζει ο Στάνλεϊ Κορέν (Stanley Coren), ομότιμος καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Σύμφωνα με την έρευνα του, οι σκύλοι κοιμούνται περισσότερο από ό, τι οι άνθρωποι και έχουν μια ιδιαίτερη τάση για σύντομους ύπνους. Όμως, η δομή του ύπνου τους μοιάζει εντυπωσιακά με τον ανθρώπινο.

dog1

Οι άνθρωποι ονειρεύονται κυρίως στο στάδιο του REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών), αλλά και του μη REM, αυτό που λέμε βαθύς ύπνος. Όμως, τα όνειρα που οι περισσότεροι θυμούνται και θεωρούμε συχνά περίεργα, είναι στον ύπνο REM.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα όνειρα είναι μια φυσιολογική διαδικασία και απαραίτητη, που έχει να κάνει με τη μάθηση και τη μνήμη. Ο ύπνος ενισχύει το σχηματισμό της μνήμης, και η αναστάτωση του μπορεί να την εμποδίσει. Όπως λένε κατά τα στάδια του μη-REM ύπνου, φαίνεται ο εγκέφαλος να προτείνει ένα είδος κατηγοριοποίησης των δραστηριοτήτων της ημέρας. Από την άλλη πλευρά, ο ύπνος REM μπορεί να είναι μια λεωφόρος, για να διερευνήσει ο εγκέφαλος.

dog2

Με βάση αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, οι σκύλοι μπαίνουν σε διαδικασία ύπνου REM, περίπου 20 λεπτά και μπορεί να παραμείνουν εκεί για 2 ή 3 λεπτά. Ένας παρατηρητικός ιδιοκτήτης μπορεί να δει την αναπνοή του ζώου να γίνεται, ενώ στα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά, οι μύες τους μπορεί να συσπώνται.

Και στους δύο, δηλαδή σκύλους και ανθρώπους, μέρος του στελέχους του εγκεφάλου που ονομάζεται «γέφυρα», είναι υπεύθυνο για την παράλυση των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία διαρκεί στους ανθρώπους και στα κατοικίδια ζώα όσο κρατούν και τα όνειρα.

dog4

Σύμφωνα με τον Coren, αυτό που ουσιαστικά βρήκαν οι επιστήμονες είναι πως τα σκυλιά ονειρεύονται… σκυλίσια πράγματα. Μερικά σκυλιά ονειρεύονται πως κυνηγούν πουλιά, άλλα διαρρήκτες. «Το πρότυπο όνειρο σε σκύλους φαίνεται να είναι πολύ παρόμοιο με το πρότυπο όνειρο στον άνθρωπο», λέει χαρακτηριστικά.

Για άγνωστους λόγους, το μέγεθος του σκύλου μπορεί να καθορίσει και το μέγεθος του ονείρου. Μικρότερα σκυλιά βλέπουν πιο συχνά όνειρα, αλλά μικρότερης διάρκειας, ενώ τα μεγάλα σκυλιά βλέπουν λιγότερο συχνά όνειρα, αλλά πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.

(με πληροφορίες από Live Science / Εικόνες από Pixabay)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.