ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Παγοδρόμιο 11 χιλιομέτρων στον Καναδά

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για να βγάλει τους κατοίκους από τα σπίτια τους, τους παγωμένους μήνες του χειμώνα, ξεκίνησε στον Καναδά, με την κατασκευή ενός τεράστιου παγοδρόμιου. (5 φωτό + βίντεο)

Στην πόλη Έντμοντον (Edmonton), ο χειμώνας με χαμηλές θερμοκρασίες, διαρκεί σχεδόν πέντε μήνες, γι’ αυτό έχει και το παρατσούκλι Deadmonton. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που ονομάζεται Freezeway, έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους και την αδράνεια, κάνοντας πατινάζ σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο μήκους 11,2 χιλιομέτρων. Όταν τα χιόνια θα λιώνουν ο διαδρομος θα μετατρέπεται σε ποδηλατόδρομο.

Αυτό ξεκίνησε ως ιδέα για διαμόρφωση τοπίου από μία φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής και ήδη γίνεται πράξη, καθώς έχουν ετοιμαστεί τα πρώτα 400 μέτρα του διαδρόμου. Το άνοιγμα της πρώτης σειράς των Freezeway έχει συνοδευτεί από ένα, ντίσκο στυλ, σόου με φώτα και χρώματα του ουράνιου τόξου, που προβάλλεται πάνω στο παγωμένο δρόμο.

Όπως λέει ο σχεδιαστής του Freezeway, Ματ Γκιμπς (Matt Gibbs) δεν είναι αναγκαία η επιβάρυνση των φορολογουμένων, καθώς τα κονδύλια μπορούν να προέλθουν από ιδιωτική χρηματοδότηση και χορηγίες, όπως γίνεται σε εκδηλώσεις άλλων πόλεων του Καναδά. Η προτεινόμενη διαδρομή υπάρχει εξ ολοκλήρου στην υποδομή της πόλης και χρειάζονται μόνο οι παρεμβάσεις για τη μετατροπή της σε παγοδρόμιο.

freezeway1

freezeway7

freezeway4

freezeway5

(με πληροφορίες και εικόνες από Web Urbanist)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.