ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

left

Εχετε πιάσει τον εαυτό σας να κατευθύνεται αριστερά, όταν κάποιες στιγμές αισθάνεστε άγχος και στρες; (3 φωτό)

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το άγχος πράγματι κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν ασυναίσθητα αριστερή κατεύθυνση κι αυτό οφείλεται στο ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του είναι ιδιαίτερα ενεργή.

Ο Δρ Μάριο Βάικ (Mario Weick), από τη Σχολή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, έχει συνδέσει για πρώτη φορά την ενεργοποίηση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου με τον προσανατολισμό των ανθρώπων.

left1

Photo Credit marco monetti

Σε ένα πείραμα που έγινε, ζητήθηκε από ανθρώπους να καλύψουν τα μάτια τους και να περπατήσουν σε μια ευθεία γραμμή προς ένα στόχο που είχαν δει προηγουμένως, μέσα σε ένα δωμάτιο. Οι περισσότερο ανήσυχοι στράφηκαν προς τα αριστερά!

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognition, δείχνει ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου σχετίζονται με διαφορετικά συστήματα παροχής κινήτρων.

«Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος, έχουν περισσότερη δραστηριότητα στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, η οποία τους προκαλεί να περπατήσουν σε μια κατεύθυνση προς τα αριστερά», επισήμανε ο Δρ Βάικ.

left2

Photo Credit Carsten Tolkmit

Επίσης, μια άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν κακές επιδόσεις σε διάφορα τεστ ή εξετάσεις, όταν γνωρίζουν πως παρακολουθούνται και μάλιστα, όταν δέχονται επικρίσεις!

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα πείραμα, στο οποίο τους ζητήθηκε να πιάσουν ένα αντικείμενο, ανέφεραν πως ένιωσαν πιο ανήσυχοι όταν πίστευαν πως παρατηρούνται. Αυτοί οι συμμετέχοντες έπισαν το αντικείμενο δυνατότερα χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά ανθρώπους να ελέγξουν τις αισθητικοκινητικές τους λειτουργίες -ο κατώτερος βρεγματικός φλοιός (IPC)- «απενεργοποιήθηκε», όταν ένιωθαν ότι παρακολουθούνται.

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν οι άνθρωποι δέχονται αρνητικά σήματα, ο IPC τους «απενεργοποιείται» και τότε, οι αποδόσεις τους πάνε στράφι…

(με πληροφορίες από Telegraph / Πρώτη εικόνα Christopher Sessums)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.