ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο παραγκούπολης

dehravi

Ένα μουσείο, στο οποίο θα εκτίθενται τα αντικείμενα τέχνης που κατασκευάζουν για να πουλήσουν και να ζήσουν οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων, ανοίγει τις πύλες του στην Ινδία.

Η έδρα του είναι η γιγαντιαία φτωχογειτονιά της Mumbai (Βομβάης), η Νταράβι (Dharavi), που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία Slumdog Millionaire, που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2009. Εκεί, στην καρδιά της Βομβάης ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις σε όλη την Ασία.

Το μουσείο, είναι το πνευματικό τέκνο του Ισπανού καλλιτέχνη Χόρχε Μανές Ρούμπιο (Jorge Mañes Rubio), και σε αυτό θα φιλοξενούνται αντικείμενα που κατασκευάζουν μόνο οι κάτοικοι της Dharavi. Οι δρόμοι της παραγκούπολης βρίθουν από έξυπνες επιχειρήσεις, επανάχρηση και ανακύκλωση υλικών, καθώς και καινοτόμες συνολικές χρήσεις των πρώτων υλών.

Το μουσείο θα κινητό και ευέλικτο για να μετακινείται μέσα από δρόμους της παραγκούπολη με ένα ποδήλατο ή μικρό όχημα. Θα ανοίξει για δύο μήνες, από τον Φεβρουάριο, σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη Dharavi.

Όμως, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το μουσείο είναι όχημα για νέο κύμα τουρισμού στην παραγκούπολη. Μέσα και έξω από την Ινδία, έχει προκαλέσει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το αν είναι ηθικό ή εκμετάλλευση, να φέρει κανείς τους τουρίστες στις φτωχογειτονιές.

Αν και δεδηλωμένος στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει το τοπικό ταλέντο, δύο από τα τέσσερα μέλη της ιδρυτικής ομάδας είναι από το Άμστερνταμ. Μετά τον Απρίλιο, πάντως, οι ιδρυτές του σχεδιάζουν να αφήσουν τους ντόπιους να αναλάβουν τις δραστηριότητες του μουσείου.

dahravi

Photo Credit

dahravi1

Photo Credit

dehravi1

Photo Credit

dehravi2

Photo Credit

dehravi3

Photo Credit 

dehravi4

Photo Credit 

behravi5

Photo Credit

dehravi6

Photo Credit 

dehravi7

Photo Credit

behravi8

Photo Credit

(με πληροφορίες από Arch Daily, Smithsonian, Design Museum Dharavi/ Πρώτη εικόνα M M )

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.