ΕΡΕΥΝΑ

ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

snow

Περίπου 38 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα την ώρα εκπέμπει ο κάθε συγγενείς, φίλος και γείτονας που περνάει το κατώφλι του σπιτιού μας στις γιορτές και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι καλό. (3 φωτό)

Ακόμη, κι αν κάποιος κρατήσει την αναπνοή του, περπατώντας στην κουζίνα, θα εξακολουθήσουν να πέφτουν από το δέρμα του 10 εκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα μέσα σε 60 λεπτά…

hand

Photo Credit bark

Ολοι αυτοί οι αριθμοί, που διαβάζουμε, είναι πολύ πιθανό να μας προκαλούν ανησυχία για την υγεία μας, αλλά η επιστήμη τονίζει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σε συναγερμό με τους ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σπίτι μας.

Αν και η ιδέα φαίνεται αποκρουστική, στην πραγματικότητα δεν είναι, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Οικολογίας και Εξέλιξης του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Τζακ Γκίλμπερτ (Jack A. Gilbert). Τα μικρόβια συγγενών και φίλων ίσως είναι καλό για μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, δηλώνει.

Καλώντας τους φίλους και την οικογένεια να έρθουν κοντά σας, σε τακτική βάση, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε, προσθέτοντας πως και για τα μικρά παιδιά η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα είναι ευεργετική για την υγεία τους.

hand-wash

Photo Credit Petras Gagilas

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χειραψία, το αγκάλιασμα και το φίλημα με συγγενείς και φίλους βοηθάει στο να αναπτύξουμε ασυλία στα μικρόβια, διότι είναι τόσο διαδεδομένα, που είναι αδύνατον να εξαλειφθούν.

Για τον ίδιο, ο μόνος λόγος που θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα «πρωτόκολλα» καθαριότητας στο σπίτι είναι εάν κάποιος από τους καλεσμένους είναι άρρωστος. Κατά τα άλλα, ένα καλό πλύσιμο χεριών μπορεί να αποτρέψει ένα κρυολόγημα.

(με πληροφορίες από Phys.org / Πρώτη εικόνα Matthew Juzenas)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.