ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Γιγαντιαίες θαλάσσιες αράχνες

sea-spider

Το μυστήριο με το τεράστιο μέγεθος των «θαλάσσιων αραχνών», που απαντώνται στον Αρκτικό και στον Νότιο Ωκεανό, επιχειρούν να λύσουν οι επιστήμονες. (2 φωτό+βίντεο)

Εχουν μικρό σώμα, οκτώ μακριά πόδια και προβοσκίδα! Δεν είναι οι αράχνες που έχουμε κατά νου, αλλά πρόκειται για θαλάσσια αρθρόποδα (pycnogonids). Το μέγεθός τους ποικίλλει: κυμαίνεται από ένα χιλιοστό και φτάνει τα 90 εκατοστά σε είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη.

Οι «θαλάσσιες αράχνες» μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο και συνήθως έχουν ένα μικρό μέγεθος. Ωστόσο, αυτές που μεγαλώνουν στα νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής θεριεύουν και είναι σαν να έχουν ξεπηδήσει από τους χειρότερους εφιάλτες.

seaspider

Το φαινόμενο των μεγάλων διαστάσεων που παίρνουν, ονομάζεται πολικός γιγαντισμός, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία του. Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών επιχείρησε να ρίξει φως στο μυστήριο.

Άνοιξε μια τρύπα στον πάγο της Ανταρκτικής και ατρόμητοι δύτες της κολύμπησαν στα παγωμένα νερά, για να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα με τις γιγαντιαίες «θαλάσσιες αράχνες». Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μέγεθος μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα οξυγόνου που έχουν τα κρύα νερά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κρύο νερό μπορεί να κρατήσει περισσότερο διαλυμένο οξυγόνο από ό, τι το ζεστό, και η περιεκτικότητα σε οξυγόνο του θαλασσινού νερού κοντά στις ακτές της Ανταρκτικής, είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ορισμένες μαμούθ «θαλάσσιες αράχνες» και εξέτασαν πώς η αλλαγή της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το οξυγόνο στο νερό επηρεάζει τη φυσιολογία τους. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία τους και ίσως, λύνει το αίνιγμα. Αναμφίβολα, όμως, στο τραπέζι μπαίνει και το ερώτημα τι θα συμβεί όταν η θερμοκρασία στους παγωμένους ωκεανούς ανέβει…

(με πληροφορίες από Daily Mail και Hakai Magazine / Βίντεο PycnoWatchThis)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.