ΖΩΗ

Το «τείχος της ντροπής» στη Λίμα

teixos-lima

Τσιμεντένιο τείχος, δέκα χιλιομέτρων, που στην κορυφή του έχει και συρματόπλεγμα, χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς, στη Λίμα του Περού! Το αποκαλούν το «Τείχος της Ντροπής». (3 φωτό+βίντεο)

Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και κατασκευάστηκε για να χωρίζει την παραγκούπολη Νουέβα Ρινκονάδα (Nueva Rinconada) από την εύπορη γειτονιά Λας Κασουαρίνας (Las Casuarinas).

teixos-lima1

Τα τελευταία χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν συνεδριάσει στη Λίμα, από όπου τονίζουν πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η εισοδηματική ανισότητα για τις εθνικές οικονομίες, αλλά δεν σήκωσαν το βλέμμα τους να κοιτάξουν στους λόφους γύρω από την πόλη.

Η γειτονιά Nueva Rinconada χρειάζεται να πληρώσει υψηλό τίμημα, μόνο και μόνο για να μείνει ζωντανή! Η οργάνωση Oxfam υπολογίζει ότι ένα φτωχό άτομο στη Λίμα πληρώνει δέκα φορές περισσότερο για το νερό του σε σχέση με αυτόν που ζει σε μια εύπορη αστική περιοχή.

teixos-lima2

Το Τείχος του Αίσχους χτίστηκε για να παρέχει προστασία στους πλούσιους, εμποδίζοντας την είσοδο των φτωχών στη γειτονιά τους, θεωρώντας ότι μπορεί να διαπράξουν εγκλήματα. Για αυτούς το τείχος είναι αναγκαιότητα και δεν αποτελεί διάκριση. Σ΄αυτήν την άποψη συνηγορούν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 30% του πληθυσμού της Λίμα έχει πέσει θύμα εγκλήματος.

Μια βόλτα όμως στο τείχος δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση: από τη μία πλευρά είναι τα ξύλινα σπίτια και οι ελλείψεις βασικών αγαθών για την επιβίωση κι από την άλλη, οι… εκατοντάδες πισίνες με το άφθονο και φθηνό νερό.

Ακτιβιστές επιχείρησαν πρόσφατα να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το τι συμβαίνει σ΄ αυτήν την περιοχή του πλανήτη.

(με πληροφορίες από Oddity Central και BBC / Βίντεο Volante y Rasante)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.