ΕΡΕΥΝΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΕ… ΑΡΕΙΑΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!

patates

Ερευνητές σχεδιάζουν να καλλιεργήσουν πατάτες σε συνθήκες ίδιες με αυτές που επικρατούν στον Αρη, σε μία απόπειρα να σώσουν ανθρώπινες ζωές! (3 φωτό)

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Κέντρο Πατάτας (International Potato Center/CIP) και τη NASA. Η φιλόδοξη προσπάθεια δεν αποσκοπεί μόνο στην δημιουργίας μιας ελεγχόμενης καλλιέργειας που θα μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη, αλλά θέλει παράλληλα να αποδείξει ότι μπορεί συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας.

patates1

Η ομάδα των ερευνητών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το έδαφος από τις ερημικές εκτάσεις Πάμπα ντε λε Τζόγια του Περού, που είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που έχουν βρεθεί στον Αρη. Θα αναπτύξουν την καλλιέργεια της πατάτας σε εργαστηριακό περιβάλλον, το οποίο θα μιμείται τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη, όπου η ατμόσφαιρα έχει περίπου 95% διοξείδιο του άνθρακα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 842 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται σήμερα από την πείνα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί κακές συνθήκες εδάφους και αυξάνει την επικράτηση παρασίτων και ασθενειών που έχουν ως συνέπεια τον περιορισμό των συγκομιδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

patates2

Η ομάδα πιστεύει ότι το πείραμα της καλλιέργειας πατάτας ακόμη και στα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα, την καθιστά έναν ιδανικό υποψήφιο για να μειωθούν τα εν λόγω μελανά στατιστικά στοιχεία.

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους να καταλάβουν ότι αν μπορούμε να καλλιεργούμε πατάτες σε ακραίες συνθήκες όπως εκείνες στον Άρη, τότ μπορούμε να σώσουμε ζωές στη Γη», δήλωσε ο Τζόελ Ρανκ (Joel Ranck), εκπρόσωπος του κέντρου CIP.

(με πληροφορίες από Gizmag / Photo Credit CIP)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.