ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δηλητηριώδης ομορφιά

datura

Ένα πανέμορφο φυτό, με λευκά κυρίως λουλούδια και αποχρώσεις λεβάντας, θεωρείται εξαιρετικά δηλητηριώδες προκαλώντας ακόμη και θάνατο. (8 φωτό)

Το ποώδες φυτό ονομάζεται Sacred Datura (Ιερή Ντατουρα) και απαντάται συνήθως σε άνυδρες περιοχές. Η λέξη «Datura» είναι ινδουιστική και σημαίνει «αγκάθινο μήλο».

Είναι μέλος της οικογένειας των φυτών Σολανέινζε (Solanaceae), στην οποία εντάσσονται λαχανικά μεγάλης γεωργικής σημασίας, όπως ντομάτες, μελιτζάνες και πατάτες. Το γένος Datura περιέχει εννέα διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία ευδοκιμούν σε όλες τις εύκρατες και τροπικές περιοχές του κόσμου.

Τα τοξικά παραισθησιογόνα που βρέθηκαν στα περισσότερα μέρη του φυτού Datura, μπορούν να προκαλέσουν έξαλλη συμπεριφορά, ακόμα και θάνατο αν καταναλωθούν από ανθρώπους ή ζώα.

Η Sacred Datura βρίσκεται, συνήθως, οπουδήποτε. Από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι υψόμετρο μέχρι 2.130 μέτρων. Αρκεί η γη να είναι άγονη. Τα φυτά μπορούν να φτάσουν έως και τα 2,4 μέτρα ύψος, ενώ αντέχουν για πολλά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ένα φυτό παράγει δεκάδες μεγάλα λουλούδια, που είναι αρωματικά και έχουν σχήμα τρομπέτας. Τα άνθη της έχουν διάμετρο 15 έως 20 εκατοστά, ενώ σχηματίζουν πέντε λεπτά «δόντια» στην άκρη τους.

Η Sacred Datura χρησιμοποιείτο από ορισμένους πολιτισμούς στην Αμερική σε θρησκευτικές τελετές και την ιατρική. Παράλληλα, στους αρχαίους χρόνους χρησιμοποιούσαν τα άνθη της, πνευματιστές, ακόμη και οι λεγόμενες  μάγισσες.

datura1

datura2

datura5

datura3

datura4

datura7

datura8

(με πληροφορίες και εικόνες από Live Science)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.