ΕΡΕΥΝΑ

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΣΕΛΑΣ

Auroral

Οι ξαφνικές εκρήξεις φωτεινότητας, αλλά και η εναλλαγή των σχηματισμών στο Σέλας, απασχολούσαν επί χρόνια τους επιστήμονες, που τώρα πιστεύουν πως βρήκαν την απάντηση.

Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν πως ξεκλείδωσαν το μυστήριο και παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στο Journal of Geophysical Research. Μια μελέτη, η οποία ανατρέπει τις υπάρχουσες θεωρίες για το μηχανισμό πίσω από αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Οι ερευνητικές ομάδες στα πανεπιστήμια του Κιότο και του Κιούσου, διαπίστωσαν ότι τα φορτισμένα σωματίδια που αποτελούνται από ιόντα και ηλεκτρόνια (πλάσμα του ήλιου), συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από την ανώτερη ατμόσφαιρα των πόλων, όπου είναι έντονο το μαγνητικό πεδίο της Γης.

selas

 

Από την επαφή του πλάσματος με τα μαγνητικά κύματα δημιουργείται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, από την οποία προσπαθεί να απαλλαγεί το πλάσμα, με συνεχείς περιστροφές. Η κίνηση αυτή του πλάσματος – που είναι γνωστό ως «ηλιακός άνεμος»- δημιουργεί το μαγευτικό «κύμα» στο Σέλας.

Στη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν το πλάσμα πλησιάζει τη Γη, μαζί με τα μαγνητικά πεδία, δίνει το έναυσμα για μια αλλαγή στις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης στην ημερήσια πλευρά αρχικά, και στη συνέχεια, από την πλευρά της νύχτας. Η πληροφορία αυτή από μόνη της, όμως, δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς κυματίζουν τα φώτα στον ουρανό. Κάτι που βρίσκει απάντηση στην έρευνα των Ιαπώνων επιστημόνων.

(με πληροφορίες από Phys.Org / Πρώτη εικόνα NASA Goddard Space Flight Center)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.