ΤΟΠΟΙ

Η πόλη φάντασμα της Αγριας Δύσης

Στη Νότια Καλιφόρνια, βρίσκεται μια πόλη φάντασμα, η Calico, που κάποτε είχε πάνω από 3.500 κατοίκους και η ανάπτυξη της ήταν τεράστια, λόγω των μεταλλείων αργύρου. 

Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελαν οι κάτοικοι, οι οποίοι μέσα σε 12 χρόνια την εγκατέλειψαν. Στην Calico υπήρχαν 500 ορυχεία, που απέδιδαν, το 1880, 20 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από μισό δις σύμφωνα με τις σημερινές τιμές.

Το όνομα της Calico προήλθε από το μωσαϊκό των χρωμάτων στα γύρω βουνά. Η πόλη ιδρύθηκε βαθιά στην έρημο Μογιάβε (Mojave) με το άνοιγμα ενός γραφείου στο 1881. Η αναπτυξιακή της έκρηξη έγινε λίγα χρόνια μετά, όταν ανακαλύφθηκαν τα ορυχεία.

Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν τρία ξενοδοχεία, πέντε γενικές αποθήκες, κρεοπωλεία, μπαρ, τουλάχιστον τρία εστιατόρια και ένα οικοτροφείο. Υπήρχε μια εφημερίδα, ένα σχολικό κτίριο, ένας σερίφης, δικηγόροι και γιατροί. Και για να μην αισθάνονται αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, οι κάτοικοι είχαν αναπτυγμένες τηλεγραφικές υπηρεσίες.

Αλλά, η άνθηση της πόλης δεν κράτησε πολύ. Η τιμή του αργύρου έπεσε και πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν. Οι κάτοικοι πάλεψαν να αντικαταστήσουν το ασήμι με το λαμπερό μέταλλο, βόρακα, που έβγαινε επίσης από τα ορυχεία, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στις αγορές.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Calico ήταν εντελώς έρημη. Πολλά από τα ξύλινα κτίρια μεταφέρθηκαν στην κοντινή πόλη Μπάρστοου (Barstow). Στη δεκαετία του 1950 ήρθε στο προσκήνιο ένας άνθρωπος με όραμα για την αναγέννηση της, ο Γουόλτερ Κνοτ (Walter Knott), που αγόρασε όλο το χώρο. Ανακαίνισε τα κτίρια της πόλης σε μεγάλο βαθμό και έχτισε καινούργια, αλλά στο παλιό στυλ της δεκαετίας του 1880.

Η πόλη, βέβαια, δεν ξαναζωντάνεψε. Σήμερα μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί, καθώς λειτουργεί ως πάρκο και μουσείο για την παλιά αμερικανική Δύση.

calico1

calicoo

calico3

calico2

calico4

calico5

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.