ΕΡΕΥΝΑ

ΜΕΛΙΣΣΑ… ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ!

Amegilla_cingulata

Αυτή η αγριομέλισσα, με τις ιριδίζουσες μπλε ρίγες, παραπέμπει σε οπαδό του χέβι μέταλ όταν πρόκειται να πάρει τη γύρη από ένα λουλούδι: χρησιμοποιεί το κεφάλι της σαν… κομπρεσέρ! (βίντεο)

Απαντάται στην Αυστραλία, είναι το είδος ΄Αμγκιλα σινγκιουλέιτα (Amegilla cingulata) και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1775.

Κι αν μία αγριομέλισσα της Βόρειας Αμερικής θα ταρακουνήσει τη γύρη με γνάθους και πτερύγια, η αυστραλιανή αγριομέλισσα θα χτυπήσει βίαια το λουλούδι, με το κεφάλι της, μέχρι και 350 φορές το δευτερόλεπτο! Η τεχνική της προκαλεί δυνατές δονήσεις, οι οποίες απελευθερώνουν γύρη στον αέρα, βοηθώντας στη γονιμοποίηση του λουλουδιού.

Στην ανακάλυψη αυτή προχώρησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το Πανεπιστήμιο RMIT και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι αγριομέλισσες της Αυστραλίας δονούν το λουλούδι σε υψηλότερη συχνότητα από ό, τι άλλες και ξοδεύουν λιγότερο χρόνο ανά λουλούδι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί επικονιαστές.

Χρειάζεται να επισημανθεί ότι αγριομέλισσες χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, για να γονιμοποιούν τα εμπορικά φυτά τομάτας.

Οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Arthropod-Plant Interactions, λένε ότι η ανακάλυψή τους ανοίγει δρόμους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για τη βελτίωση της επικονίασης των καλλιεργειών.

(με πληροφορίες από BBC / Πρώτη εικόνα Chiswick Chap / Βίντεο RMIT University)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.