ΕΡΕΥΝΑ

Βρήκαν πού κρύβεται το πνεύμα των Χριστουγέννων!

Επιστήμονες από τη Δανία, μετά από διεξοδική έρευνα, εντόπισαν το μέρος που κρύβεται το πνεύμα των Χριστουγέννων, προκειμένου να βοηθήσουν εκείνους που αισθάνονται Σκρουτζ αυτές τις μέρες! 

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, εδώ και αιώνες, περιγράφεται από συναισθήματα χαράς και νοσταλγίας που συνδέονται με ευχές, δώρα, ευχάριστες μυρωδιές και καλό φαγητό.

Ομως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν «εκατομμύρια» άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζουν ανεπάρκεια εμφάνισης του φαινομένου. Μάλιστα, όπως λένε, υποφέρουν από το σύνδρομο μπα χουμπούκ (bah humbug). Πρόκειται για μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απέχθεια στη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Αυτή έγινε γνωστή από τον φανταστικό χαρακτήρα του Καρόλου Ντίκενς, τον τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος έλεγε ότι τα Χριστούγεννα είναι απάτη.

cristmas1

Photo Adam Court

«Η ακριβής εντόπιση του πνεύματος των Χριστουγέννων είναι ένα υψίστης σημασίας πρώτο βήμα, για να βοηθηθούν αυτοί οι ασθενείς», λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν ποιον ρόλο έχει ο εγκέφαλος στις εορταστικές πολιτιστικές παραδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, προχώρησαν σε ένα ειδικό πείραμα με είκοσι άτομα, εκ των οποίων τα μισά δήλωσαν ότι δεν γιόρταζαν ποτέ τα Χριστούγεννα. Οι επιστήμονες έδειξαν σε όλους μια σειρά από τουλάχιστον 80 εικόνες, ενώ μαγνητικός τομογράφος χαρτογραφούσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

cristmas2

Photo Jed De La Cruz

Οι συμμετέχοντες έβλεπαν με ειδικά γυαλιά την εικόνα για δυο δευτερόλεπτα και μετά από έξι χριστουγεννιάτικες εικόνες, ακολουθούσαν άλλες έξι με διαφορετικό περιεχόμενο. Μετά τη διαδικασία, όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις τους, τα συναισθήματα που συνδέονται με τα Χριστούγεννα και την εθνικότητά τους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν διαφορές στο «χάρτη» ενεργοποίησης του εγκεφάλου από τις σαρώσεις που έγιναν στις δύο ομάδες. Ετσι, προχώρησαν στην ανάλυση των δεδομένων, για να προσδιορίσουν την ειδική χριστουγεννιάτικη ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, έδειξαν ότι πέντε περιοχές του εγκεφάλου δραστηριοποιήθηκαν στην ομάδα των ανθρώπων που αγαπάει τα Χριστούγεννα. Κι αυτές έχουν σχέση με την πνευματικότητα, τις αισθήσεις και άλλες λειτουργίες!

(με πληροφορίες από Phys.org / Πρώτη εικόνα Jason Devaun)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.