ΤΟΠΟΙ

Οι πύργοι των Κινέζων χρυσοθήρων

Τρεις ώρες μακριά από την κινεζική μεγαλούπολη της Γκουαντζού (Guangzhou), μέσα σε ορυζώνες και φυτείες ζαχαροκάλαμου και μπανάνας, δεσπόζουν στο τοπίο κάποια παράξενα κτίρια. Πρόκειται για οχυρωμένους πύργους, που έχουν τη δική τους ιστορία. 

Βρίσκονται στην περιοχή Κάιπινγ (Kaiping) και ονομάζονται Διαόλου (Diaolou)! Ήταν ουσιαστικά παρατηρητήρια και στη συνέχεια κάστρα για την προστασία των κατοίκων από επιθέσεις, κυρίως ληστών.

Οι πύργοι αυτοί έχουν παραδόξως δυτικές αρχιτεκτονικές γραμμές, με καμάρες, τρούλους και καμπαναριά που έρχονται σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κινέζικα κτίρια. Υπάρχουν περισσότεροι από 1.800, πολλοί από τους οποίους είναι επταώροφοι, ενώ 20 από αυτούς προστατεύονται από την UNESCO ως Παγκόσμια Κληρονομιά.

Οι πρώτοι πύργοι χτίστηκαν επί της δυναστείας των Μινγκ, περίπου 600 χρόνια πριν και αποτελούσαν παρατηρητήρια για εχθρούς, καθώς υπήρχαν έντονες διαμάχες και πολεμικές συγκρούσεις.

Τον 19ο αιώνα, πολλοί από τους κατοίκους μετανάστευσαν στην Αμερική, που ζούσε κάτω από τον πυρετό του χρυσού. Οι Κινέζοι δούλεψαν στην κατασκευή των σιδηροδρόμων, έστησαν μαγαζιά σε περιοχές χρυσωρυχείων, και βέβαια, έψαχναν και οι ίδιοι για χρυσό.

Με τα χρήματα που έστελναν στους δικούς τους, αλλά και αυτά που έφεραν επιστρέφοντας από το «Χρυσό Βουνό» -όπως ονόμαζαν την Καλιφόρνια- χτίστηκαν εκατοντάδες νέοι πύργοι, για να αποτρέπουν τους ληστές που εποφθαλμιούσαν τα χρήματα των μεταναστών. Και η αρχιτεκτονική που ακολουθήθηκε, ήταν σε δυτικό στυλ, ακόμα και στη διακόσμηση.

Από τους πύργους που υπάρχουν ακόμα, περίπου 500 χτίστηκαν για να παρέχουν καταφύγιο για ολόκληρα χωριά, περίπου 200 χτίστηκαν ως παρατηρητήρια για επιδρομείς, και πάνω από 1.000 ήταν ιδιωτικές κατοικίες.

diavolou3

diavolou2

diavolou7

diavolou1

diavolou5

diavolou6

diavolou8

diavolou10

divolou8

 

(με πληροφορίες από Atlas Obscura / Photo credit Kevin Poh και Payton Chung-Flickr)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.