ΕΡΕΥΝΑ

Η λίμνη με τα 1.000 είδη του ίδιου ψαριού!

lake

Η λίμνη Μαλάουι, στη νοτιοανατολική Αφρική, αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 1.000 είδη κιχλίδων και μία ομάδα ερευνητών αποφάσισε να δώσει απάντηση στον ανεξήγητα τεράστιο αριθμό ποικιλιών του ίδιου ψαριού. (4 φωτό)

Στη μελέτη τους αναφέρουν ότι προχώρησαν σε γεωτρήσεις, για να λάβουν δείγματα ιζημάτων, τα οποία αποκαλύπτουν αλλαγές στην στάθμη της λίμνης τα τελευταία 1.300.000 χρόνια. Εξετάζοντας τα στοιχεία, η ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχαν περίπου 24 ξηρές περίοδοι, στη διάρκεια των οποίων τα επίπεδα του νερού μειώθηκαν περισσότερο από 200 μέτρα, αλλά και πολλαπλές περίοδοι που η λίμνη είχε υπερχειλίσει.

lake1

Photo Credit

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δραματικές διακυμάνσεις στα επίπεδα της λίμνης έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των ειδών των κιχλίδων. Τα ψάρια θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες συνθήκες του οικοτόπου τους και να διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επίπεδα της λίμνης, σήμαινε ότι το νερό θα ήταν πολύ πιο αλμυρό με εντελώς διαφορετικά επίπεδα pH.

lake2

Photo Credit

Όμως, κι αυτή η μελέτη όσο κι αν ρίχνει φως στο γιατί στη λίμνη Μαλάουι κυριαρχούν οι κιχλίδες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος, δεν σταματά τη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς κατόρθωσαν τόσα πολλά είδη που αναπτύχθηκαν σε προγενέστερους χρόνους να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Ισως, η απάντηση να προκύψει από μια νέα μελέτη γενετιστών.

lake3

Photo Credit

Οι Κιχλίδες μοιάζουν πολύ με τις πέρκες και ζουν σε λίμνες και ποταμούς της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της τροπικής Αμερικής. Στην οικογένειά τους ανήκουν και πολλά είδη περιζήτητα για οικιακά ενυδρεία.

(με πληροφορίες από New Scientist και Phys.org / Πρώτη εικόνα Joachim Huber)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.