ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Παγκολίνος… περπατάει στα δέντρα!

Οι παγκολίνοι είναι γνωστοί για τις μεγάλες κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους αλλά και για την αγάπη τους για τη λάσπη, αλλά τώρα εντυπωσιάζει ένας είδος του για τον παράξενο τρόπο που ανεβαίνει στα δέντρα.

Ο Αφρικανικός παγκολίνος δέντρου (Phataginus tricuspis), όπως ονομάζεται, σχεδόν περπατάει παρά αναρριχάται στα δέντρα, χρησιμοποιώντας την ουρά του για ισορροπία. Και μπορεί να ανεβαίνει πανεύκολα σε οποιοδήποτε δέντρο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν κλαδιά.

pagolinos

Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν κυρίως από τον άνθρωπο, καθώς γίνονται θύματα παράνομου εμπορίου ζώων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 10.000 παγκολίνοι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο. Επίσης, κινδυνεύουν από τους κυνηγούς, καθώς σε ορισμένες χώρες όπως στο Βιετνάμ και στην Κίνα το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά.

Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πένγκουλιν», που «σημαίνει κάτι που κυλάει». Απαντά σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά του περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες, τα οποία τρώνε με την μακριά τους γλώσσα. Συνήθως είναι μοναχικά ζώα, τα οποία συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν και γεννούν από ένα μέχρι τρία μικρά κάθε φορά, τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε δύο χρόνια.

(με πληροφορίες από Mother Nature Network, Science Alert και Wikipedia / Βίντεο Animals)

Advertisements

Κατηγορίες:ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.