ΖΩΗ

O θησαυρός του ατμόπλοιου!

Θρύλοι είχαν περιβάλει την εξαφάνιση ενός ατμόπλοιου, που βυθίστηκε στον ποταμό Μισούρι, πριν από 150 χρόνια. Το σκάφος βρέθηκε κάτω από τόνους λάσπης και μέσα σε αυτό ήταν άθικτος ο θησαυρός του. 

Το 1856, το ατμόπλοιο «Αραβία», ταξίδευε φορτωμένο με προμήθειες για 16 πόλεις, βάρους 200 τόνων. Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακουθούσε καθώς ο καιρός ήταν μια χαρά. Όμως το πλοίο χτύπησε πάνω σε έναν χοντρό κορμό δέντρου και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Όλοι οι επιβαίνοντες κολύμπησαν και έφτασαν ασφαλείς στις όχθες του ποταμού. Εκτός από ένα μουλάρι, που ήταν δεμένο στο κατάστρωμα.

Το «Αραβία» σκεπάστηκε γρήγορα από τη λάσπη και εξαφανίστηκε εντελώς, παρασυρμένο και από τα ορμητικά του Μισούρι. Με την πάροδο του χρόνου, ο ποταμός μετατοπίστηκε μισό μίλι ανατολικά και 132 χρόνια μετά, το σκάφος- φάντσμα ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θαμμένο 14 μέτρα κάτω από το χώμα,σε ένα αγρόκτημα Κάνσας.

Οι αγρότες, στους οποίους ανήκει το χωράφι έδωσαν την άδεια για ανασκαφές, με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την δεντροφύτευση, την άνοιξη. Οι εργασίες άρχισαν αμέσως, με μπουλντόζες, εκσκαφείς, τρυπάνια και δύο εβδομάδες αργότερα, το πρώτο μέρος του «Αραβία» εμφανίστηκε!

Στις 26 Νοεμβρίου του 1988, το «Αραβία», ήταν έτοιμο να εκτεθεί στο κοινό, μαζί με τους 200 τόνους του χαμένου θησαυρού του. Εκτός από διάφορα αντικείμενα βρέθηκαν άθικτα και τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, καθώς είχαν συντηρηθεί κάτω από τη λάσπη, λόγω της έλλειψης αέρα. Μάλιστα οι εργάτες τις ανασκαφής δοκίμασαν πίκλες και τις βρήκαν νοστιμότατες!

Επίσης βρέθηκαν καπέλα από κάστορα, αξεπέραστης ποιότητας και αδιάβροχα, πάνω από 4.000 παπούτσια και μπότες μέσα σε κουτια έτοιμα για παράδοση, ένα βαρέλι μπύρα από το 1856, διάφορα εισαγόμενα γαλλικά αρώματα που ακόμη μυρίζουν, βαμβακερά αραβικά υφάσματα και φορέματα, πορσελάνινα σερβίτσια και φάρμακα εποχής.

Όλα τα ευρήματα στεγάζονται σήμερα με ένα μικρό μουσείο στο Κάνσας, που ονομάζεται «Ατμόπλοιο Αραβία».

Arabia

arabia5

arabia3

arabia4

arabia6

arabia7

arabia8

arabia9

arabia10

arabia11

arabia12

arabia13

arabia15

(με πληροφορίες και εικόνες από Messy Nessy)

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.