ΤΟΠΟΙ

Τα καλαμένια νησιά της λίμνης Τιτικάκα

Τα πλωτά νησιά από καλάμια της φυλής Ούρους στη λίμνη Τιτικάκα αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού στην περιοχή. (14 φωτό)

Οι Ούρους, οι οποίοι θεωρούνται απόγονοι των Ινκας, στην απογραφή του 1997 ήταν 2.000, ενώ σήμερα μερικές εκατοντάδες εξακολουθούν να ζουν στα νησιά. Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν σε ηπειρωτικά εδάφη κι όσοι έμειναν πίσω, ασχολούνται με τον τουρισμό.

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στα καλαμένια νησιά, θα δουν πώς επιβιώνει η φυλή και θα αγοράσουν σουβενίρ από τους ντόπιους (υφαντά, χειροτεχνίες, κοσμήματα), για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Οι νησιωτικοί οικισμοί είχαν δημιουργηθεί αρχικά για αμυντικούς λόγους, ώστε εάν προέκυπτε απειλή, να υπάρχει γρήγορη μετακίνηση. Σταδιακά, η διαμονή σ΄ αυτούς έγινε τρόπος ζωής.

Τα 42 πλωτά νησιά είναι φτιαγμένα από τα καλάμια τοτόρα (Totora), που αναπτύσσονται στη λίμνη. Οι πυκνές ρίζες τους σχηματίζουν ένα φυσικό στρώμα, πάχους ένα με δύο μέτρα, το οποίο ονομάζεται Κίλι (Khili) και στηρίζει τις νησίδες. Τα καλάμια όμως σαπίζουν αρκετά γρήγορα στη βάση, αλλά το πρόβλημα επιλύεται με νέα που προστίθενται από πάνω, κάθε τρεις μήνες.

Τα μεγαλύτερα νησιά αποτελούν το σπίτι για δέκα οικογένειες, ενώ στα μικρότερα κατοικούν το πολύ δυο με τρεις οικογένειες. Οι Ούρους θάβουν τους νεκρούς τους σε ειδικά νεκροταφεία στην ηπειρωτική χώρα.

Η διατροφή τους στηρίζεται στο καλάμι, από το οποίο όχι μόνο φτιάχνουν τα νησιά, αλλά και τα σπίτια και τις βάρκες τους. Ακόμη, ψαρεύουν και κυνηγούν, ενώ όσα προϊόντα δεν έχουν, τ΄ αποκτούν με την πρακτική της ανταλλαγής, δίνοντας γι΄αυτά καλάμια. Οι τουαλέτες βρίσκονται σε πολύ μικρότερα νησιά δίπλα στα βασικά και το θέμα με τα ποντίκια που υπάρχουν, αντιμετωπίζεται με τις γάτες.

Σήμερα, οι Ούρους δεν μιλούν τη γλώσσα Ούρο (Uro) αλλά αυτή των ηπειρωτικών φυλών (Aymara). Διατηρούν κάποια παλιά έθιμα, ενώ έχουν βάλει την τεχνολογία στη ζωή τους: μερικές βάρκες είναι με μηχανές, ορισμένα σπίτια διαθέτουν ηλιακά πάνελ για να έχουν ρεύμα, ενώ λειτουργεί σ΄ ένα νησί και ραδιοφωνικός σταθμός. Ακόμη, υπάρχει σχολείο για τα παιδιά, τα οποία όμως συνεχίζουν τις σπουδές τους σε άλλες ηπειρωτικές πόλεις.

Η λίμνη Τιτικάκα βρίσκεται στα σύνορα της Βολιβίας και του Περού και σε υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Έχει συνολική επιφάνεια περίπου 8.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το νερό της είναι βρόχινο ή προέρχεται από την τήξη των πάγων στις οροσειρές που την περιβάλλουν. Τροφοδοτείται από πέντε ποταμούς, που εκβάλουν σε αυτήν: Ράμις, Κοάτα, Ιλάβε, Ουανκανέ και Σούτσεζ.

urus1

Photo Credit

urus2

Photo Credit

urus3

Photo Credit

urus4

Photo Credit

urus5

Photo Credit

urus6

Photo Credit

urus7

Photo Credit

urus11

Photo Credit

urus8

Photo Credit

uros12

Photo Credit

urus9

Photo Credit

urus10

Photo Credit

urus13

Photo Credit

(με πληροφορίες από Wikipedia/ Πρώτη εικόνα philster02188)

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.