ΕΡΕΥΝΑ

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ

xamogela

Το χαμόγελο είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στην ιστορία της φωτογραφίας. Η πορεία του δείχνει αλλαγές στα πρόσωπα, από τις σφιγμένες εικόνες του προηγούμενου αιώνα, έως τις σημερινές ελεύθερες εκφράσεις. (4 φωτό)

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεΐ (Berkeley), συγκέντρωσαν τις φωτογραφίες από τις επετηρίδες, για να δείξουν πόσο έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 100 και περισσότερα χρόνια, τα χαμογελά και τα πορτραίτα των φοιτητών.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή Σίρι Γκινόζαρ (Shiry Ginosar), μελέτησαν 150.000 πορτρέτα που ψηφιοποιήθηκαν από τις τοπικές βιβλιοθήκες σε όλες τις ΗΠΑ, με φωτογραφίες από το 1905.

Με χρήση μηχανικής όρασης φιλτράρισαν τα πορτρέτα, και κατέληξαν σε 37.000 φωτογραφίες από 800 επετηρίδες και από 26 πολιτείες των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών ανέμειξε τις φωτογραφίες κατά δεκαετίες, για να δημιουργήσει ένα ενιαίο «μέσο όρο» προσώπου και τις αλλαγές κάθε 10 χρόνια.

xamogela1

Τόσο για τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, τα πορτρέτα έχουν εξελιχθεί από μια απλή λάμψη στα μάτια και στωικότητα το 1900, στα πλατιά χαμόγελα στη δεκαετία του 2010.

O Ginosar και οι συνεργάτες του λένε ότι στα χρόνια μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας, οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθέτησαν την ίδια στάση που θα ακολουθούσαν για ένα ζωγραφισμένο πορτρέτο. Δηλαδή μια ουδέτερη έκφραση που θα ήταν εύκολο να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όταν η φωτογραφία έγινε πιο δημοφιλής. Ειδικότερα, η εταιρεία Kodak χρησιμοποίησε τη διαφήμιση για να διαδώσει την ιδέα του χαμόγελου σε φωτογραφίες, έτσι ώστε οι εικόνες που καταγράφονται να είναι ευτυχισμένες αναμνήσεις.

Η ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για τον προσδιορισμό του βαθμού της καμπύλης των χειλιών στις φωτογραφίες, που έδειξε μια σαφή τάση για την αύξηση της έντασης του χαμόγελου με την πάροδο του χρόνου.

xamogela2

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα: Οι γυναίκες, σε σημαντικό βαθμό και σταθερά, χαμογελούν περισσότερο από τους άνδρες – κάτι που έχει ήδη γίνει γνωστό και συζητείται εδώ και δεκαετίες.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης και άλλες τάσεις. Ο Ginosar και οι συνεργάτες του εξέτασαν και την εξέλιξη των χτενισμάτων στις γυναίκες : Τα κυματιστά μαλλιά κυριαρχούσαν το ’30. Οι μπούκλες το ’40 και το ’50. Τα φουσκωτά μαλλιά τη δεκαετία του ’60. Τα μακριά μαλλιά και τα άφρο τη δεκαετία του ’70. Οι περμανάντ το ’80 και το ’90, και τα ευθεία μακριά μαλλιά έγιναν της μόδας τη δεκαετία του 2000».

xamogela3

Άλλα πράγματα, όμως, δεν έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, ο προεπιλεγμένος κώδικας ντυσίματος για τους άνδρες παρέμεινε το κοστούμι, καθ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

(με εικόνες και πληροφορίες από Peta Pixel, MIT, Engadget)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.