ΕΡΕΥΝΑ

Το πρώτο cyborg φυτό

Ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν δημιουργήσει τριαντάφυλλα που φέρουν στο αγγειακό τους σύστημα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα!

Ειδικότερα, εισήγαγαν στο λουλούδι συνθετικά πολυμερή (χημικές ενώσεις) και ακολούθησε μία «αυτο-συναρμολόγηση» χάρη στην εσωτερική δομή του τριαντάφυλλου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λίνκεπινγκ (Linköping University) στη Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε ζωντανά λουλούδια, θάμνους και δέντρα αναλογικά και ψηφιακά κυκλώματα με τη χρήση ημι-αγώγιμων πολυμερών.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε τριανταφυλλιές, επειδή έχουν όλα τα στοιχεία ενός δέντρου -όπως φλοιό, φύλλα, μίσχους, ριζικό σύστημα- και επιπλέον είναι ανθεκτικές. Εβαλαν κομμένα λουλούδια σε ένα διάλυμα οργανικού πολυμερούς, που ονομάζεται PEDOT-S, το οποίο έχει καλή ηλεκτρική αγωγιμότητα όταν ενυδατώνεται. Τα άφησαν να μουλιάσουν για ένα 48ωρο. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι μικροσκοπικά «σύρματα» του οργανικού πολυμερούς είχαν ταξιδέψει περίπου 5 εκατοστά μέσα στο βλαστό.

Οι ερευνητές είδαν ότι το πολυμερές PEDOT-S μετατράπηκε σε μια υδρογέλη όταν απορροφήθηκε από το τριαντάφυλλο, σχηματίζοντας μια λεπτή μεμβράνη κατά μήκος του αγγειακού συστήματος, μέσω του οποίου ως γνωστόν τα φυτά παίρνουν νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Λίγες μέρες αργότερα, η ομάδα παρατήρησε ότι τα «καλώδια-σύρματα» είχαν ηλεκτρική αγωγιμότητα, κάτι που της επέτρεψε να δημιουργήσει τρανζίστορ, ένα από τα βασικά στοιχεία για δίκτυο αισθητήρων. Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν και με άλλες τεχνικές, με στόχο τα ευρήματά τους να βρουν εφαρμογή στον τομέα της ενέργειας, της αειφορίας, και της αλληλεπίδρασης των φυτών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, με επικεφαλής συγγραφέα την Ελένη Σταυρινίδου (ερευνήτρια στο Εργαστήριο για οργανικά ηλεκτρονικά του Magnus Berggren) δημοσιεύτηκαν στο Advances Science.

(με πληροφορίες από Live Science / Photo Credit Linköping University)

2 replies »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.