ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα πιο παράξενα ηφαίστεια του πλανήτη

Εννέα ηφαίστεια εντυπωσιάζουν και ξεχωρίζουν για τις ιδιαιτερότητές τους στη λάβα, στα χρώματα, στα φυσικά τοπία που γέννησαν και στις εκπλήξεις που επιφύλαξαν στον πλανήτη.

Ol Doinyo Lengai-Το ηφαίστειο με την ασημί λάβα

Ol-Doinyo-Lengai

Photo

Ol-Doinyo-Lengai1

Photo

Ol-Doinyo-Lengai2

Photo

Ol_Doinyo_Lengai3

Photo

Το ηφαίστειο Ολ Ντόινιο Λενγκάι, στη βόρεια Τανζανία, στη γλώσσα των Μασσάι σημαίνει «Βουνό του Θεού». Είναι ενεργό και το μοναδικό με ασημί λάβα, η οποία έχει νατροκαρβονιτική σύσταση -ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα πλούσιο σε ανθρακικά ορυκτά και νάτριο- αλλά και τη χαμηλότερη γνωστή θερμοκρασία, περίπου 500 βαθμούς Κελσίου.

Ijen-Το ηφαίστειο με το μπλε φως

Ijen

Photo

Ijen1

Photo

Ijen2

Photo

Ijen3

Photo

Μπλε ηλεκτρίκ φλόγες, οι οποίες φτάνουν τα πέντε μέτρα ύψος και στήνουν σκηνικό υπερθεάματος, ξεπηδούν τις νύχτες από το ενεργό ηφαίστειο Ijen, στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. Προέρχονται από θειικό οξύ, το οποίο αναδύεται από ρωγμές σε θερμοκρασίες μέχρι 600 βαθμούς Κελσίου. Το ηφαίστειο διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη στον κόσμο. Εδώ και μισό αιώνα, ντόπιοι δουλεύουν καθημερινά για την εξαγωγή του θείου από το κρατήρα του, προκειμένου να ενισχύσουν το πενιχρό τους εισόδημα. (Πρώτη εικόνα θέματος)

Waw en Namus-Το ηφαίστειο με την όαση

waw-an-namus

Waw-an-Namus1

Photos

Wau-en-Namus2

Photo

libya_oli

Photo

Το όμορφο ηφαίστειο της Λιβύης Γουόου εν Νάμους (Waw an Namus), το οποίο σημαίνει «κρατήρας κουνουπιών», είναι από τα λίγα ανενεργά που φαίνονται τόσο θεαματικά από το Διάστημα. Βρίσκεται στην περιοχή Φεζάν της νοτιοδυτικής Λιβύης και σαγηνεύει για την όαση από τρεις λίμνες άλατος, με βλάστηση ολόγυρα, που κρύβει στον κρατήρα του. Το ηφαίστειο λόγω του νερού αποτελεί ένα μόνιμο σταθμό στα ταξίδια των καραβανιών.

Kelimutu- Το ηφαίστειο με τις πολύχρωμες λίμνες

Kelimutu

Photo

Kelimutu1

Photo

Kelimutu2

Photo

Kelimutu3

Photo

Το ηφαίστειο Kelimutu, στην Ινδονησία, έχει τρεις λίμνες με διαφορετικά χρώματα, καθιστώντας το εξαιρετικά σπάνιο κι ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, αλλά και πόλο έλξης για τους τουρίστες. Η Tiwu Ata Mbupu (Λίμνη των Ηλικιωμένων ) είναι μπλε, ενώ οι άλλες δύο λίμνες, η Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Λίμνη για νέους και νέες) είναι πράσινη και η Tiwu Ata Polo είναι κόκκινη. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες χωρίζονται μόνο από ένα τοίχωμα του κρατήρα. Το χρώμα των λιμνών ποικίλει σε περιοδική βάση, πιθανότατα λόγω των χημικών αντιδράσεων από τα ορυκτά της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Νησί στα απομεινάρια αρχαίου ηφαιστείου

Vila-Franca-do-Campo

Photo

Vila-Franca--do-Campo1

Photo

ilheu_vila_franca2

Photo

Vila-Franca-do-Campo3

Photo

Νησάκι απέναντι από την πόλη Vila Franca do Campo, στις Αζόρες, είναι τα απομεινάρια ενός βυθισμένου ηφαιστειακού κρατήρα. Στη μέση έχει μια τέλεια κυκλική λίμνη, η οποία δέχεται νερό από τον ωκεανό μέσω ενός καναλιού, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του και είναι γεμάτη από οστρακοειδή, ψάρια και φύκια. Αποτέλεσε ένα ασφαλές λιμάνι για φαλαινοθήρες και ήταν κάποτε ιδιόκτητο. Το 1983 εξαγοράστηκε από την περιφερειακή κυβέρνηση και την ίδια χρονιά χαρακτηρίστηκε ως φυσικό καταφύγιο για τα είδη πανίδας και χλωρίδας του.

Thrihnukagigur-Το ηφαίστειο που μπορεί να εξερευνηθεί από μέσα

Thrihnukagigur

Photo

Thrihnukagigur1

Photo

Thrihnukagigur3

Photo

Thrihnukagigur2

Photo

Το ηφαίστειο το Thrihnukagigur, που βρίσκεται λίγο έξω από την ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ και το όνομά του σημαίνει «ο κρατήρας με τις τρεις κορυφές», είναι το μοναδικό στον κόσμο που προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να το θαυμάσει από μέσα. Πρόκειται για ένα ανενεργό ηφαίστειο εδώ και 4.000 χρόνια. Ο θάλαμος του μάγματος και οι διάδρομοι του έχουν επιφάνεια που ισοδυναμεί με τρία πλήρους μεγέθους γήπεδα μπάσκετ και ύψος σχεδόν τριπλάσιο του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Aogashima-Ηφαίστειο μέσα στο ηφαίστειο

Aogashima

Photo

Aogashima1

Photo

Aogashima2

Photo

Aogashima3

Photo

Το τροπικό ηφαιστειογενές νησί Aogashima, στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, γοητεύει, καθώς μέσα σε έναν τεράστιο ηφαιστειακό κρατήρα υπάρχει ένα άλλο μικρότερο ηφαίστειο. Το Aogashima εξακολουθεί να θεωρείται ενεργό ηφαίστειο Class-C, παρότι η τελευταία φορά που ξέσπασε, ήταν το 1785. Τότε, αφάνισε τον μισό πληθυσμό και ανάγκασε τους εναπομείναντες κατοίκους να φύγουν. Χρειάστηκαν πενήντα χρόνια για τους ανθρώπους να επιστρέψουν. Το νησί διοικείται από το Τόκιο και δεν διαθέτει μεγάλο λιμάνι για να αγκυροβολήσουν τα σκάφη, καθώς οι πλαγιές του είναι απόκρημνες. Η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών γίνεται κατά βάση με ελικόπτερο.

Νταλόλ- Το ηφαίστειο κόλαση με τα φωτεινά χρώματα

dallol3

Photo

Dallol

Photo

dallol1

Photo

dallol2

Photo

Τα υδροθερμικά πεδία στο ηφαίστειο Νταλόλ, στα βορειοανατολικά της Αιθιοπίας, στην έρημο Ντανακίλ, δημιουργούν απίστευτα φωτεινά χρώματα, που κάνουν την περιοχή να φαίνεται σαν ν΄ ανήκει σ΄ άλλο πλανήτη. Οι αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του λευκού οφείλονται στο θείο, το οξείδιο του σιδήρου, σε μέταλλα, άλατα και άλλες ουσίες. Βρίσκεται 48 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει το Dallol ως το χαμηλότερο χερσαίο ηφαίστειο στον κόσμο. Το περιβάλλον είναι ένα από τα πιο καυτά που υπάρχουν, με τη μέση ετήσια υψηλή θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου και τον πιο ζεστό μήνα να έχει κατά μέσο όρο 46,7 βαθμούς!

Το Νησί από πράσινο γυαλί

pantelleria

Photo

pantelleria1

Photo

pantelleria2

Photo

pantelleria3

Photo

Η Παντελλερία, ένα ελάχιστα γνωστό ιταλικό νησί κοντά στη Σικελία και τόπος διακοπών διασημοτήτων, είναι ένα ηφαίστειο με παρελθόν… 45.000 χρόνια πριν, ολόκληρο το νησί ήταν καλυμμένο με ένα αποπνικτικό-ζεστό στρώμα από πράσινο γυαλί.

Οι ηφαιστειολόγοι Δρ Μάικ Μπράνεϊ, Ρεμπέκα Γουίλιαμς και συνεργάτες τους από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησαν την ιστορία του, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σύννεφο θερμών αερίων και σκόνης απλώθηκε έξω από το ηφαίστειο ακτινωτά προς κάθε κατεύθυνση. Τα θραύσματα πυρακτωμένων πετρωμάτων εκτινάχθηκαν. Το ηφαιστειακό νέφος ήταν τόσο ζεστό και κολλώδες που συγχωνεύτηκε με το τοπίο, σχηματίζοντας ένα στρώμα γυαλιού, πάνω σε λόφους και κοιλάδες. Στη συνέχεια το γυαλί άρχισε να ρέει προς τα κάτω. «Έδαφος μηδέν» ήταν ολόκληρο το νησί – τίποτα δεν είχε επιβιώσει. Σήμερα, η Παντελλερία είναι καταπράσινη, αλλά όταν προσεγγίζεται με πλοίο, μπορεί κάποιος να δει το πράσινο στρώμα γυαλιού που καλύπτει τα πάντα.

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.