ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΓΟΥ ΣΕ 39 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ!

spilaio13

Το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου στην Κίνα αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς βρίσκεται σε περιοχή χωρίς πάγους! (13 φωτό+βίντεο)

Είναι το εντυπωσιακό σπήλαιο Λουγιάσαν (Luyashan) στη βόρεια επαρχία Σάνζι, το οποίο εκτιμάται ότι έχει ιστορία τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων χρόνων. Αν και το περιβάλλον έξω από αυτό δεν είναι κρύο, ωστόσο στο εσωτερικό του υπάρχουν παγοκρύσταλλοι, οι οποίοι δεν λιώνουν, ακόμη κι όταν η θερμοκρασία το καλοκαίρι φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου!

Τα περισσότερα σπήλαια πάγου στον πλανήτη βρίσκονται συνήθως σε πολικές περιοχές, κυρίως στη Σιβηρία και την Ανταρκτική. Ομως, το κινεζικό σπήλαιο είναι κάτι σπάνιο κι έχει πονοκεφαλιάσει τους επιστήμονες.

Γιατί ακόμη και σε θερμές περιόδους, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του διατηρείται κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την προέλευση και τον σχηματισμό των παγοκρυστάλλων του.

Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι είναι απομεινάρια από την εποχή των παγετώνων κι άλλοι λένε ότι υπάρχει ένα φυσικό σύστημα παραγωγής πάγου κάτω από το σπήλαιο. Παρόμοια είναι και μία άλλη άποψη που στηρίζεται στη γεωγραφική δομή του σπηλαίου, την οποία παρομοιάζει με ένα μπουκάλι. Το επάνω μέρος είναι στενότερο και το κάτω μέρος είναι ευρύτερο. Ετσι, είναι δύσκολο για τον πάγο να λιώσει, επειδή η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη μέσα παρά έξω, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σύστημα διατήρησης της θερμότητας.

spilaio1

spilaio2

spilaio3

spilaio4

spilaio5

spilaio6

spilaio7

spilaio8

spilaio9

spilaio10

spilaio11

spilaio12

 

(με πληροφορίες και εικόνες από China Daily και China.org / Βίντεο xiaowa Euroasia)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.