ΕΡΕΥΝΑ

Η… ΠΥΞΙΔΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

pigeon

Το μυστικό των περιστεριών να βρίσκουν τον δρόμο τους, ανακάλυψαν επιστήμονες. Όπως δείχνουν μελέτες, τα πτηνά διαθέτουν μια ξεχωριστή πρωτεΐνη, η οποία λειτουργεί σαν πυξίδα.

Συγκεκριμένα, στα μάτια τους και ειδικότερα στον αμφιβληστροειδή και τα νευρικά κύτταρά του, υπάρχει μια δέσμη μαγνητικών πρωτεϊνών σε σχήμα ράβδου, που τα βοηθά να προσανατολίζονται χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης και να βρίσκουν τον βορρά ή τον νότο.

Οι πρωτεΐνες αυτές, σε συνάρτηση με τον ήλιο, επιτρέπουν την πλοήγηση και στα αποδημητικά πουλιά ή τα έντομα, όπως οι πεταλούδες, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι παράγουν τις ίδιες πρωτεΐνες.

Ο Δρ Καν Ξι (Can Xie), ένας μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι οι πρωτεΐνες φαίνεται να ενεργούν ακριβώς όπως μια βελόνα της πυξίδας και να στέλνουν πληροφορίες στο νευρικό σύστημα.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Materials, ο Δρ Xie και οι συνεργάτες του, δήλωσαν πως: «Η ιδέα ότι τα ζώα μπορούν να ανιχνεύσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης θεωρείτο κάποτε αστεία, αλλά πλέον έχει γίνει αποδεκτή».

pigeon1

Photo cretid

Η ύπαρξη μιας ανάλογης μαγνητικής αίσθησης στον άνθρωπο, παραμένει αμφιλεγόμενη, αλλά τα γεωμαγνητικά πεδία πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ευαισθησία του ανθρώπινου οπτικού συστήματος στο φως, εκτιμούν οι ερευνητές.

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν μαγνητικά πεδία της Γης για να τους βοηθήσουν να περιηγηθούν, όπως καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες, πουλιά, έντομα, λύκοι, φάλαινες, ακόμη και σκουλήκια. Ωστόσο, μυστήριο είναι το πως τα καταφέρνουν.

Η έρευνα από τον Δρ Xie και η ομάδα του, αποκάλυψε ένα γονίδιο που ονομάζεται MAGR, το οποίο παράγει μαγνητικές πρωτεΐνες και σε συνδυασμό με μόρια, που έχουν ευαισθησία στο φως και ονομάζονται cryptochrome, σχηματίζουν ένα πολύπλοκο μηχανισμό σε σχήμα κυλίνδρου, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν τώρα σε ένα νέο τομέα της έρευνας με πολλές βιολογικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέους τύπους γενετικών θεραπειών που ανταποκρίνονται σε μαγνητικά πεδία ή τους τρόπους αύξησης της μαγνητικής ευαισθησίας.

(με πληροφορίες και εικόνες Abc.Net.au/ Πρώτη εικόνα Martin Cathrae)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.