ΤΟΠΟΙ

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΥΜΑΤΑ

Κύματα που ξεπερνούν σε ύψος τα 30 μέτρα, σκάνε στις ακτές του όμορφου θερέτρου Ναζαρέ, στην Πορτογαλία, που το καλοκαίρι έχει ήρεμη θάλασσα, αλλά τον χειμώνα μεταμορφώνεται. (9 φωτό+βίντεο)

Οι βραχώδεις ακτές γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς δημιουργούνται τεράστια κύματα, που προκαλούν διάσημους σέρφερ από όλο τον κόσμο να δείξουν τις δυνατότητες τους και να σπάσουν τα ρεκόρ τους.

Πώς, όμως, η Ναζαρέ καταφέρνει να δημιουργεί κύματα κολοσσιαίου μεγέθους με μεγάλη συχνότητα; Η απάντηση βρίσκεται στη σπάνια υποθαλάσσια γεωγραφία της περιοχής. Ακριβώς έξω από την ακτή της πόλης βρίσκεται το μεγαλύτερο υποβρύχιο φαράγγι στην Ευρώπη, το οποίο ονομάζεται Ναζαρέ Κάνιον.

Αυτό το τεράστιο φαράγγι έχει έκταση περίπου 200 χιλιομέτρων, από την άβυσσο του Ατλαντικού μέχρι 500 μέτρα από την ακτή, με κατεύθυνση προς την πόλη σαν ένα βέλος. Στο βαθύτερο σημείο του, το φαράγγι φτάνει τα 5 χιλιόμετρα και καταλήγει στα περίπου 30 μέτρα έξω από την παραλία της Ναζαρέ.

Με τις σφοδρές καταιγίδες του χειμώνα, τα κύματα γιγαντώνονται από το στενό υποθαλάσσιο φαράγγι και εκτονώνονται στην ακτή. Η διαδικασία μοιάζει με έναν μεγεθυντικό φακό που εστιάζει την ενέργεια του ήλιου σε μια μικρή περιοχή. Από την ορθοπλαγιά στην ακτογραμμή, ο βυθός υψώνεται απότομα και επιτρέπει στα κύματα να ανεβαίνουν σε τεράστια ύψη εντελώς ξαφνικά.

Ανάλογη είναι η υποθαλάσσια γεωγραφία και σε άλλες περιοχές του κόσμου με τεράστια κύματα, όπως η Χαβάη, η Ταϊτή και η βόρεια Καλιφόρνια.

nazare1

nazare2

nazare3

nazare5

nazare4

nazare7

nazare6

nazare9

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.