ΤΟΠΟΙ

Το χωριό με τις μακρυμαλλούσες Ραπουνζέλ!

Κινεζικό χωριό έχει γίνει διάσημο για τις γυναίκες με τα μακριά μαλλιά, οι οποίες δεν βλέπουν γκρίζα τρίχα μέχρι και μετά τα…ογδόντα!

xorio-hair1

Το χωριό Χουάνγκλουο (Huangluo) βρίσκεται βαθιά μέσα στα βουνά της νότιας Κίνας, στην επαρχία Γκουανγκσί. Πρόκειται για έναν αρχαίο οικισμό, ο οποίος είναι γνωστός στη χώρα ως το «Χωριό με τα μακριά μαλλιά». Σ΄αυτό ζουν οι γυναίκες Γιάο (Yao), οι οποίες αναπτύσσουν κατάμαυρα μαλλιά μέχρι και δύο μέτρα. Καταφέρνουν τα διατηρούν υγιή και σε προχωρημένη ηλικία.

xorio-hair2

Το Χουάνγκλουο έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως το «χωριό μετα μεγαλύτερα μαλλιά του κόσμου». Κι όσο για το μυστικό των γυναικών; Τα πλένουν με νερό ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση! Τα μαλλιά αποτελούσαν πάντα μια μεγάλη υπόθεση για τις γυναίκες Red Yao, οι οποίες πήραν τ΄όνομά τους από τις παραδοσιακές κόκκινες φορεσιές τους.

xorio-hair3

Στην κοινωνία τους ίσχυαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 αρκετοί κανόνες για τη ζωή τους, αλλά αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Η εισροή του τουρισμού στην περιοχή, έγινε μια καλή πηγή εισοδήματος για το απομακρυσμένο χωριό των 82 νοικοκυριών. Οι γυναίκες δείχνοντας τα μαλλιά τους στους τουρίστες, μπορούν να κερδίσουν πάνω από 100 δολάρια τον μήνα.

xorio-hair4

Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, μπορούν να κόψουν τα μαλλιά τους μόνο μια φορά στη ζωή της, όταν κλείσουν τα 18. Οι τρίχες θα δοθούν προς φύλαξη στη γιαγιά, ενώ το κούρεμα δείχνει ότι το κορίτσι είναι έτοιμο για γάμο. Ακόμη, τα διαφορετικά χτενίσματα αποτελούν ένδειξη και της κοινωνικής τους θέσης.

xorio5

Για παράδειγμα, αν οι τρίχες είναι τυλιγμένες σαν κυκλικός δίσκος πάνω στο κεφάλι, αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα είναι παντρεμένη, αλλά δεν έχει παιδιά, ενώ το χτένισμα κουλούρι μπροστά δείχνει ότι είναι παντρεμένη με παιδιά. Αν η γυναίκα φοράει ένα μαντήλι γύρω από το κεφάλι της, που κρύβει τα μαλλιά της, αυτό αποκαλύπτει ότι ψάχνει σύζυγο, ο οποίος παραδοσιακά, θα είναι ο μόνος άνθρωπος με το προνόμιο να δει τα μαλλιά της σε όλες τους τις ομορφιές.

xorio6
(με πληροφορίες και εικόνες από Messy Nessy Chic)

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.