ΤΟΠΟΙ

Κάθε σπίτι και κάστρο!

Αντιμετωπίζοντας τις απειλές από όλες τις πλευρές, οι κάτοικοι του Σβανέτε (Svaneti) της Γεωργίας έγιναν φύλακες των ορεινών διαβάσεων, μετατρέποντας σε κάστρο κάθε σπίτι.

Πολλά από αυτά τα κτίρια είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου, και ορισμένες ανθεκτικές αγροικίες έχουν δημιουργηθεί πριν από 1.000 χρόνια! Μερικά εύπορα κτήματα περιβάλλονται από τείχη με έναν κεντρικό πύργο, ενώ άλλα σπίτια που δεν είναι τόσο πλούσια, έχουν απλώς χαμηλούς πύργους που προεξέχουν από τα κτίρια.

Η περιοχή Σβέτε (Sveti), με την ξεχωριστή της κουλτούρα και τη γλώσσα της, διαμορφώθηκε μέσα από συγκρούσεις. Η ζωή δεν ήταν ποτέ εύκολη στον Καύκασο. Νομάδες από τις βόρειες στέπες, πρόθυμοι να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο της Μεσοποταμίας, και αυτοκρατορίες που μάχονταν για την υπεροχή – Ασσύριοι, Μακεδόνες, Πέρσες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Τούρκοι, Μογγόλοι, όλοι συγκρούστηκαν με τους ντόπιους. Ο κατάλογος των στρατεύματα εισβολής είναι σχεδόν ατελείωτος.

Ως αποτέλεσμα αυτών των πιεστικών απειλών, χτίστηκαν σπίτια για να αντέξουν οι κάτοικοι την εισβολή ξένων δυνάμεων και να προστατευθούν οι ίδιοι, τα ζώα και οι περιουσίες τους.

Αντί να φτιάξουν κεντρικά τείχη, κατασκεύασαν αυτόνομα καστρόσπιτα. Σήμερα, πολλά από αυτά είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή και οι πύργοι προστατεύονται, ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

castle1

castle2

castle4

castle3

castle5

 

(με πληροφορίες και εικόνες από Web Urbanist)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.