ΖΩΗ

Το πανέμορφο ξεχασμένο κάστρο

Château

Το εντυπωσιακό κάστρο Ντε λα Μοθ Σεντεριάν (Château de la Mothe-Chandeniers) απειλείται με καταστροφή, καθώς ο ιδιοκτήτης του βρίσκεται αντιμέτωπος με συμφέροντα και ανεξήγητες προβοκάτσιες, που εμποδίζουν την ανακαίνιση του.

Το κάστρο βρίσκεται στη μέση ενός δάσους, περιβάλλεται από μία μεσαιωνική τάφρο, στη πόλη Τρουά Μουτιέ (Trois-Moutiers) στην περιοχή Πουατού-Σαρέντ της Γαλλίας.

Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν ήταν το προπύργιο της επιφανούς οικογένειας Μποσέ (Bauçay), που ανήκε στον βασιλικό περίγυρο. Δύο φορές είχε καταληφθεί από τους Άγγλους και επανήλθε στους Γάλλους κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένας πλούσιος επιχειρηματίας εγκαταστάθηκε για να το ανακαινίσει, πριν από την παράδοσή τους σε ένα βαρόνο και υποστηρικτή του Ναπολέοντα, το 1870.

Τα επόμενα χρόνια όμως, δεν ήταν ιδανικά. Το 1932 ξέσπασε πυρκαγιά από την κεντρική θέρμανση, καταστρέφοντας τη σπάνια βιβλιοθήκη του,τα έπιπλα και την ξεχωριστή ταπετσαρία.

Και αυτή η κατάσταση της φθοράς και της εγκατάλειψης επικρατεί και σήμερα, αν και ο τωρινός ιδιοκτήτης του Μάρκ Ντεμεγέρ (Marc Demeyer), ένας πρώην καθηγητής μαθηματικών, προτίθεται να το αναστήσει. Αλλά, οι προσπαθειες του τορπιλίζονται, όπως λέει ο ίδιος.

Μερικοί λένε πως η εγκατάλειψη βολεύει οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να τεμαχίσουν και να πουλήσουν κομμάτι κομμάτι τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο. Χωρίς αυτή τη γη όμως, τα έσοδα για το κάστρο θα είναι ανύπαρκτα και η ανακαίνιση του αδύνατη.

Ο ιδιοκτήτης πάντως πολεμά για τη διάσωση του Château de la Mothe-Chandeniers, καλώντας φίλους και ντόπιους κατοίκους να σταθούν στο πλευρό του.

chateau1

Château11

Château2

Château3

Château4

Château5

Château6

Château7

Château8

Château9

Château10

Château12

Château13

Château14
(με πληροφορίες και εικόνες από Messy Nessy Chic)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.