ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΗ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΘΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

omura

Η φάλαινα Ομούρα, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, εντοπίστηκε, καταγράφηκε και βιντεοσκοπήθηκε από μία διεθνή ομάδα βιολόγων στα ανοιχτά των ακτών της Μαδαγασκάρης.

Για πολλά χρόνια, αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά συγχέονταν με τις φάλαινες Μπράιντ, επειδή έχουν παρόμοια εμφάνιση. Το 2003, με τη χρήση γενετικών δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φάλαινες Ομούρα αποτελούσαν πράγματι ένα ξεχωριστό είδος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ποτέ δεν υπήρξε μια επιβεβαιωμένη θέαση του θηλαστικού, ενώ μέχρι πρόσφατα είχε θεωρηθεί πως οι φάλαινες Ομούρα είχαν εξαφανιστεί. Είναι μικρές σε μέγεθος σε σύγκριση με άλλες τροπικές, το μήκος τους κυμαίνεται από 10 μέχρι 11,50 μέτρα και το σαγόνι τους είναι άσπρο στη δεξιά πλευρά και μαύρο στ΄ αριστερά.

«Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν λίγες αναφορές για πιθανές παρατηρήσεις των φαλαινών Ομούρα, αλλά τίποτα δεν είχε επιβεβαιωθεί», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Σαλβατόρε Σέρτσιο (Salvatore Cerchio). «Φαίνονται να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές, δύσκολα εντοπίζονται στη θάλασσα, επειδή είναι μικρές και δεν έχουν ένα εύκολα παρατηρίσιμο φύσημα», πρόσθεσε.

Ετσι, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτό το είδος των φαλαινών, καθώς κανείς δεν φαίνεται σίγουρος για το πόσες τέτοιες φαλαινες ζουν στην άγρια φύση. Τα δείγματα που είχαν οι ειδικοί, προέρχονταν από οκτώ φάλαινες που είχαν πιαστεί από ιαπωνικά φαλαινοθηρικά και από δύο, που ξεβράστηκαν νεκρές στην Ιαπωνία.

Τα τελευταία δύο χρόνια ερευνητές ήταν σε θέση να παρατηρήσουν 44 ομάδες του είδους και να πάρουν δείγματα δέρματος από 18.

(με πληροφορίες από Mother Nature Network /Photo Credit Salvatore Cerchio )

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.