ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

sun

Ένα βίντεο της NASA, αποκαλύπτει μαγικές εικόνες υπερ-υψηλής ευκρίνειας, από καταιγίδες και εκρήξεις στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του ήλιου.

1

Οι εικόνες προέρχονται από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics, που είναι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο από το 2010 και λαμβάνει φωτογραφίες κάθε 12 δευτερόλεπτα, δίνοντας πρωτοφανείς λεπτομέρειες.

2

Το διαστημικό σκάφος βοηθάει τους επιστήμονες να παρακολουθούν ηλιακές εκρήξεις και στεφανιαίους βρόχους, που εκτινάσσονται έξω από την επιφάνεια του, καθώς και τεράστια ρεύματα σωματιδίων, τα οποία παραμορφώνονται από το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του.

3

Το βίντεο, που οι επιστήμονες χρειάστηκαν πάνω από δέκα ώρες για να μοντάρουν ένα λεπτό του, αποκαλύπτει πώς η ατμόσφαιρα του ήλιου βράζει, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα που προκαλεί δέος.

5

Οι εικόνες βοηθούν τους ειδικούς στο να προβλέψουν καλύτερα τα περιστατικά του διαστημικού καιρού και πώς οι εκρήξεις και η εκτόξευση σωματιδίων υψηλής ενέργειας αλληλεπιδρούν με τη δική μας ατμόσφαιρα. Μάλιστα, κάποιες από τις επιπτώσεις τους είναι οι θεαματικές εναλλαγές στο Βόρειο Σέλας.

4

Σε ανακοίνωση της NASA, σχετικά με το βίντεο αναφέρεται: «Το Παρατηρητήριο Solar Dynamics συλλαμβάνει εικόνες του ήλιου σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος, καθένα από τα οποία βοηθά να τονίσουμε μια διαφορετική θερμοκρασία του ηλιακού υλικού.

6

«Διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί, με τη σειρά τους, να παρουσιάζουν ειδικές δομές του ήλιου, όπως οι ηλιακές εκλάμψεις, οι οποίες είναι γιγάντιες εκρήξεις του φωτός και των ακτίνων Χ, ή στεφανιαίους βρόχους, που είναι ροή του ηλιακού υλικού και ταξιδεύει πάνω και κάτω από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου.»

cats

Τα διαφορετικά χρώματα του φωτός που υπάρχουν στις εικόνες από το Solar Dynamics αντιπροσωπεύουν διαφορετικές θερμοκρασίες του υλικού, το οποίο προκύπτει μετά από κάθε έκρηξη. Το πιο καυτό μέρος του ήλιου, το στέμμα, μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες έως και 20 εκατομμύρια βαθμούς C.

(με πληροφορίες  από Daily Mail / Βίντεο NASA)

Κατηγορίες:ΒΙΝΤΕΟ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.