ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστηριώδης λίμνη στην έρημο της Τυνησίας

limni-tinisia

Μια λίμνη εμφανίστηκε στην έρημο της Τυνησίας σαν… θαύμα: τη μία στιγμή υπήρχε ένας ξερότοπος και την άλλη μία μεγάλη έκταση με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά!

Ο Μεχντί Μπιλάλ (Mehdi Bilel) επέστρεφε σπίτι του μετά από έναν γάμο στα βόρεια της χώρας, όταν αντίκρυσε μια λίμνη να λάμπει κάτω από τον καυτό ήλιο, στη μέση της ερήμου, περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Κάφσα. Η λίμνη δεν υπήρχε στην περιοχή πριν μερικές ημέρες. Στην αρχή νόμισε ότι είχε παραισθήσεις, θεωρώντας ότι μπορεί να έφταιγε το πολύωρο περπάτημα μέσα στη ζέστη. Αλλά τελικά δεν την φαντάστηκε, γιατί η λίμνη ήταν πραγματική και είχε δημιουργηθεί από το πουθενά.

Τα νέα για τη μυστηριώδη λίμνη εξαπλώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στην περιοχή εκατοντάδες Τυνήσιοι. Ετσι, η τοποθεσία έγινε γνωστή ως η παραλία της Κάφσα ή η Λίμνη της Κάφσα (Lac de Gafsa). Ολα συνέβησαν αρχές Αυγούστου του 2014.

Πώς σχηματίστηκε η λίμνη κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια. Η πιο πιθανή εξήγηση των γεωλόγων είναι να προέκυψε από χτύπημα σεισμού που αναστάτωσε τον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν στην επιφάνεια εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η λίμνη απλώνεται σε περίπου δυόμισι στρέμματα και έχει βάθος από 10 μέχρι 18 μέτρα. Η περιοχή είναι εντυπωσιακή, με πολλά βράχια ιδανικά για καταδύσεις.

Το κολύμπι στη λίμνη δεν είναι ασφαλές, καθώς το νερό μπορρεί να έχει μολυνθεί με φωσφορικά άλατα, που είναι πλούσια στο έδαφος και στα πετρώματα της περιοχής. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κάφσα αποτελεί σήμερα το κέντρο της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας μετά την ανακάλυψη των φωσφορικών στα νότια της Τυνησίας το 1886. Οι φωσφορικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, σε απορρυπαντικά κ.α.

Τα φωσφορικά κοιτάσματα μπορεί να αφήνουν πίσω τους ραδιενεργά κατάλοιπα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το νερό μπορεί να είναι και ραδιενεργό και καρκινογόνο. Το πρώτο σημάδι που έδειξε ότι η λίμνη έχει πρόβλημα, είναι ότι μέσα σε δύο ημέρες από την εμφάνισή της, το νερό άλλαξε χρώμα: από διαυγές μπλε έγινε σκούρο πράσινο. Αιτία ήταν τα φύκια που άνθισαν κι αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν ανανεώνεται και ευνοεί ασθένειες.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την εμφάνιση της λίμνης το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κάφσα προειδοποίησε τους ντόπιους πως είναι πολύ επικίνδυνο να κολυμπούν στη λίμνη, αλλά δεν εισακούστηκε. Πλήθη ανθρώπων εξακολουθούν να συρρέουν και να βουτούν στα νερά της, ξορκίζοντας τη ζέστη.

limni1

limni2

limni3

limni4

limni5

limni6
(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.