ΤΟΠΟΙ

Η ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

bridge

Θαύμα της μηχανικής θεωρείται η κρεμαστή γέφυρα που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα  και σήμερα, όχι μόνο λειτουργεί, αλλά αποτελεί αξιοθέατο στη χώρα των Βάσκων.

Η Vizcaya Bridge, που πήρε το όνομα της από τον Βισκαϊκό κόλπο, ενώνει τα δύο θέρετρα, Αρένας και Πορτουγκαλέτ, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Νερβιόν.

bridge1

Στόχος της κατασκευής της ήταν να συνδεθούν οι δύο πόλεις χωρίς να διαταραχθεί η ναυσιπλοΐα. Έτσι, το 1893 ο Βάσκος αρχιτέκτονας Αλμπέρτο ντε Παλάσιο, από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών στην Ισπανία, σχεδίασε μία γέφυρα σε τέτοιο ύψος ώστε να μην εμποδίζει τα κατάρτια των πλοίων.

Το ύψος της είναι 60 μέτρα και το μήκος της ξεπερνά τα 164 μέτρα. Η μεταφορά ανθρώπων και οχημάτων γίνεται με ένα σύστημα εμπνευσμένο από τις γόνδολες, που εφαρμόζεται και σήμερα, με τη γέφυρα να αιωρείται πάνω από τον ποταμό.

bridge2

Από το άνοιγμά του το 1893, και κάθε μέρα, κάνει δρομολόγια ανά οκτώ λεπτά, όλη την ημέρα και τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, εξερράγη δυναμίτης στο ανώτερο κατάστρωμα της γέφυρας, και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να επισκευαστεί η βλάβη. Από το 2006, αυτό το πραγματικά αξιόλογο κομμάτι της εφαρμοσμένης μηχανικής, αναγνωρίστηκε από την UNESCO, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.