ΤΟΠΟΙ

Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

Bhangarh

Για περισσότερα από 400 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί η πόλη Μπανγκάρχ (Bhangarh), που θεωρείται το πιο στοιχειωμένο μέρος της Ινδίας. Ακόμα και σήμερα κανείς δεν επιτρέπεται να μπει στην πόλη φάντασμα μετά τη δύση του ήλιου, γιατί λέγεται πως δεν θα γυρίσει ποτέ!

Η Bhangarh, βρίσκεται μεταξύ του Δελχί και της Τζαϊπούρ στην πολιτεία του Ραζαστάν, ενώ πολλοί θρύλοι περιβάλλουν την ιστορία της και τους λόγους της εγκατάλειψης της.

Μέσα από τα τείχη της σώζονται ακόμη επιβλητικοί ναοί αφιερωμένοι σε μεγάλες θεότητες των ινδουιστών, αλλά τα πλήθη των πιστών έχουν περιοριστεί κατά πολύ.

Η πόλη χτίστηκε το 1573 επί βασιλείας ενός ισχυρού μαχαραγιά, του Μπαγκουάντ Ντας (Bhagwant Das) που ζήτησε την άδεια από έναν τοπικό γκουρού, τον Μπαλού Ναθ (Balu Nath), που ζούσε στην περιοχή. Ο γκουρού δεν είχε αντίρρηση, αλλά έθεσε έναν όρο.Να μην χτίσουν στο χωράφι του και το σπίτι του να μην καλύπτεται από τη σκιά των βασιλικών κατοικιών.

Ο όρος έγινε σεβαστός και όλα πήγαιναν καλά. Η πόλη χτίστηκε, άνθισε και είχε πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Απέκτησε φήμη για την επίδειξη πλούτου στην αρχιτεκτονική της, αλλά και τον λαό της που ζούσε άσωτο βίο. Η παρακμή δεν άργησε να έρθει, καθώς ξεχάστηκε και ο όρος του Balu Nath.

Ο γιος του μαχαραγιά αποφάσισε να επεκτείνει το παλάτι, χτίζοντας πολλά νέα πατώματα και αυξάνοντας το ύψος του σημαντικά. Λίγο μετά, μια απροσδιόριστη συμφορά ξέσπασε στην πόλη.

Οι ιστορικοί πίστευαν αρχικά ότι η παρακμή είχε έρθει από πόλεμο. Ωστόσο δεν υπήρχε κανένα σχετικό σημάδι, καθώς τα κτίρια και τα τείχη της παραμένουν εντυπωσιακά άθικτα. Σήμερα θεωρείται ότι η εγκατάλειψη της πόλης ήταν πιθανότατα μετά από μια φυσική καταστροφή στην περιοχή.

Ένας άλλος μύθος αφορά την όμορφη πριγκίπισσα, Ρατναβάρτι (Ratnavati), που δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα ενός νεαρού μάγου. Αυτός έκανε ένα μαγικό φίλτρο, που θα την υπνώτιζε και θα την έκανε να τον αγαπήσει.Η πριγκίπισσα όμως, κατάλαβε το σχέδιο του και έριξε το φίλτρο στο έδαφος, που μεταμορφώθηκε σε βράχο και καταπλάκωσε τον μάγο. Αυτός πριν πεθάνει, καταράστηκε την πριγκίπισσα και το παλάτι, που χάθηκαν σε μια μάχη την επόμενη χρονιά.

Θρύλοι που περιβάλλουν μια πόλη, η οποία άρχισε να παρακμάζει σταδιακά και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1783, μετά από μια τρομερή περίοδο πείνας.

Bhangarh 1

Bhangarh 4

Bhangarh 6

Bhangarh 7

Bhangarh 8

Bhangarh 9

Bhangarh 10

Bhangarh 11

Bhangarh 12

Bhangarh 13

Bhangarh 14

Bhangarh 15

Bhangarh3

 

(με πληροφορίες και εικόνες από Kuriositas)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.