ΕΡΕΥΝΑ

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Portobello

Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων και κινητών συσκευών τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να ασκήσει σημαντική πίεση στο περιβάλλον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τεχνολογίας της μπαταρίας. Κι αν μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα μανιτάρια αξιοποιούνται στη μαγειρική, σήμερα ερευνάται η χρήση τους και στις μπαταρίες!

Σε μια προσπάθεια να βρεθούν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα υλικά της μπαταρίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside δημιούργησαν μια μπαταρία από το «δέρμα» μανιταριών πορτομπέλο (Portobellos).

Η έρευνά τους δεν σκοπεύει μόνο να μειώσει το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής μπαταριών, αλλά και να οδηγήσει σε μπαταρίες των οποίων η χωρητικότητα αυξάνεται με το χρόνο.

Οι μπαταρίες αποτελούνται από τρία κύρια στοιχεία: έναν αρνητικό πόλο (κάθοδος), έναν θετικό (άνοδος) και τον στερεό ή υγρό διαχωρισμό τους (ηλεκτρολύτης). Ο συνθετικός γραφίτης χρησιμοποιείται συνήθως για την άνοδο σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά το υλικό απαιτεί τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το υδροφθορικό και θειικό οξύ για τον καθαρισμό και την προετοιμασία. Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι μόνο δαπανηρές, αλλά παράγουν και επικίνδυνα απόβλητα που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ήταν πρόθυμοι να διερευνήσουν τις δυνατότητες των μανιταριών πορτομπέλο ως ένα φυσικό υποκατάστατο του γραφίτη για δύο λόγους. Πρώτον, προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά πορώδη, ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για την αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας, η οποία βελτιώνει την απόδοση. Και δεύτερον, περιέχουν υψηλές ποσότητες άλατος καλίου, που με τη δράση του στην ενεργοποίηση των πόρων, ενισχύει την ικανότητα της μπαταρίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports.

(με πληροφορίες Gizmag/ Photo Credit wikipedia )

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.