ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η ΠΡΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΠΟΥ …ΛΑΜΠΕΙ!

keramoxelona

Αυτή είναι η πρώτη θαλάσσια χελώνα, και ταυτόχρονα το πρώτο ερπετό, που… φθορίζει! «Ανάβει» στα χρώματα του ηλεκτρίκ πράσινου και κόκκινου!

Τη σπουδαία ανακάλυψη έκανε στις νήσους Σολομώντα ο θαλάσσιος βιολόγος Ντέιβιντ Γκρούμπερ (David Gruber) από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν στην περιοχή με την ομάδα του, στα τέλη Ιουλίου (2015), για να κινηματογραφήσει μικρούς καρχαρίες και κοραλλιογενείς υφάλους, που διαθέτουν την ιδιότητα του βιοφθορισμού.

Σύμφωνα με το National Geographic, που παρουσίασε την έρευνά τους, ο επιστήμονας είδε να ξεπροβάλλει μπροστά του η θαλάσσια χελώνα, η οποία έλαμπε σαν διαστημόπλοιο! Το υποβρύχιο UFO αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν μια κεραμοχελώνα (Eretmochelys imbricata), η οποία είναι ένα απειλούμενο είδος θαλάσσιας χελώνας. Ονομάζεται έτσι γιατί το καβούκι της θυμίζει κεραμίδια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά σχεδόν 90% τις τελευταίες δεκαετίες.

Κατά τους επιστήμονες, η θαλάσσια χελώνα μπορεί να ανέπτυξε την ιδιότητα του βιοφθορισμού είτε για την εύρεση και την προσέλκυση θηράματος είτε ως αμυντικό όπλο είτε ως ένα είδος επικοινωνίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο βιοφθορισμός είναι η δυνατότητα που έχει ένας οργανισμός να απορροφά το φως και να το εκπέμπει σε διαφορετικό χρώμα από το αρχικό. Η ιδιότητα αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τη βιοφωταύγεια, όπου οι οργανισμοί παράγουν και εκπέμπουν το δικό τους φως.

 

(με πληροφορίες National Geographic / Φωτό από βίντεο / Βίντεο National Geographic/Youtube)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.